A Samsunghoz viheti a GPU-k gyártását az NVIDIA?

A friss pletykák szerint az EUV-s 7 nm-es LPP node-ot szemelték ki.

Viszonylag nagy kérdésnek számít jelenleg a piacon, hogy az NVIDIA hol fogja gyártatni a következő generációs GPU-it. A TSMC ugyan adná magát, viszont a tajvani bérgyártó az árak szempontjából egyáltalán nem kedvező, hiszen versenyezni kellene a kapacitásért az Apple-lel, a Qualcommal, illetve az AMD-vel. Ez ugyan nem katasztrófa, de nem is szerencsés az NVIDIA számára.

Hirdetés

A japán MyNavi.jp úgy tudja, hogy a zöldek inkább a Samsunggal folytatják az együttműködést, ami abból a szempontból logikus, hogy a dél-koreai óriáscég éppen partnereket keres, és például nemrég sikerült megnyerniük az IBM-et. Ennél azonban jóval többre van szükségük, hiszen a következő generációs gyártástechnológiák kifejlesztése egyre nagyobb költség, amit egyre több gyárral lehet kitermelni, de gyárat csak akkor van értelme építeni, ha lesz is megrendelő az így kialakuló kapacitásra. Az NVIDIA számára a Samsung nem ismeretlen, bizonyos Pascal architektúrára épülő GPU-k már készültek az említett cég üzemeiben, igaz 14 nm-es node-on. Az új NVIDIA GPU-khoz a hírek szerint az EUV-s 7 nm-es LPP node lesz használva.

A MyNavi.jp úgy tudja, hogy az NVIDIA 2020-ra tervezi a 7 nm-es GPU-it, ami valószínűleg inkább a nagyobb mennyiségű elérhetőséget jelzi, valójában kisebb mennyiségben kiadható lehet a friss sorozat még az idei év végén is. Persze nagyon nagy kérdés, hogy a zöldek az egyéb komponensek tekintetében mit választanak, ez nyilván erősen befolyásolhatja a megjelenést. Többek között, ha a sugárkövetés fontos szempont lesz, akkor nem árt 1 TB/s fölé ugrani a memória-sávszélesség szempontjából, még a középkategóriában is, ahova már az érkező HBM3 is opció lehet, így ennek az elérhetősége például befolyásolhatja az új sorozatot startjának időpontját.

Valószínű egyébként, hogy a Samsung olcsóbb a TSMC-nél, mivel szükségük van a partnerekre, és a legegyszerűbb módja a megrendelők elcsábításának, ha jobb áron kínálnak wafert. Tekintve, hogy mennyire drágák az új gyártási eljárások, ez azért egy elég fontos szempont lehet a bérgyártók kiválasztásánál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés