Hirdetés

Lassan szivárognak a Realtek 2,5 gigabites Ethernet vezérlői

A májusban bejelentett újdonságok az érkező termékek slágerei lehetnek.

A Gigabit Ethernet manapság teljeset általánosnak számít, és gyakorlatilag elérhető áron vannak azok az internet-előfizetések is, amelyek képesek 1 Gbps-os tempóra. Sőt, az ajtón kopogtatnak a 2 Gbps-os letöltési sebességet kínáló megoldások, de problémát jelent, hogy a legtöbb eszközön még mindig csak a gigabites Ethernettel kompatibilis, így a szolgáltatók is csak úgy hirdetik ezeket az opciókat, hogy több eszköz egyidejű használata mellett javul az internet sebessége.

A jövőben a fentebb említett limitáció egyre inkább feloldódik, ugyanis a több gigabitre képes Ethernet vezérlők kezdenek terjedni, de ennél is fontosabb, hogy az év közepén a Realtek is bejelentette a saját, 2,5 Gbps-os portfólióját, amelyek közül az RTL8125 egy PCI Express 2.0-s, az RTL8156 egy USB 3.1 Gen1-es, míg az RTL8226 egy routerekbe és switchekbe szánt megoldás.

A Realtek termékei abból a szempontból fontosak, hogy a cég szoros kapcsolatban áll az alaplapgyártókkal, így ha nagyobb sebességre kell kapcsolni az Ethernet szempontjából, akkor a tömeges elterjedés egyik mozgatórugója mindig is a Realtek. Persze vannak más, hasonló képességű vezérlők, de itt nem csak a hardveres képességek számítanak, hanem a megfelelő kereskedelmi kapcsolatok is fontosak, vagyis az alaplapgyártók és az OEM-ek jelentős része inkább megvárja a már bevált partner termékét, minthogy beleugorjanak az ismeretlenbe.

A Realtek jellemzően nagy figyelmet szentel a megrendelők igényeinek, így a saját 2,5 Gbps-os portfóliójuk teljesen ASIC, azaz alkalmazásspecifikus integrált áramkör. Ennek az előnye, hogy csökkenti a beépítési költségeket, hiszen nem szükséges hozzá firmware, illetve külső flashmemória. Ezek egy hálózati kártya vagy adapter szintjén elfogadhatók, de az alaplapgyártók számára csak terhet jelentenének. Az sem elhanyagolható, hogy a Realtek 2,5 gigabites Ethernet vezérlői olyan QFN tokozást használnak, ami nem igényel extra hűtést, vagyis a lapkát elég csak elhelyezni a nyomtatott áramköri lapra és nem kell törődni semmiféle hűtőbordával. Ez is egy olyan tényező, ami kritikus fontosságú a tömeges elterjedéshez, hiszen alacsony költségek melletti beépítést tesz lehetővé.


[+]

A Realtek RTL 8125-ös vezérlő hamarosan feltűnik majd az ASRock Z390 Phantom Gaming sorozatú alaplapjain, és valószínű, hogy pár hónapon belül eléggé általánossá válik, így más érkező alaplapokon is viszontláthatjuk majd. Persze maga a 2,5 Gbps-os teljesítmény még mindig egy prémium funkció, tehát az alacsonyabb árazású termékekről valószínűleg hiányozni fog, de itt is csak idő kérdése a megjelenése, elvégre a fejlesztés fizikai kialakítása megfelel az alaplapgyártók általános igényeinek.

A fejlesztés része lesz még a Realtek Dragon Software, ami gyakorlatilag a játékosoknak lehet fontos, hiszen képes a bejövő csomagok közül a kiemelten fontosak feldolgozásának priorizálásra, illetve az RTL8156-os vezérlő érdekessége, hogy új generációs CDC-NCM-et támogat, ami azt jelenti, hogy ezt kezelő Linux és macOS operációs rendszereken elég csak csatlakoztatni az adott USB-s adapter, és a rendszer gyakorlatilag mindenféle komolyabb buherálás nélkül működni fog.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés