A régi BIOS-okkal nem is bootol be a Raven Ridge

Az AMD matricázással teszi egyszerűbbé a vásárlók és a kereskedők életét, de a Socket AM4-es alaplapot már birtokló felhasználóknak figyelniük kell.

Az AMD egy furcsa matricát vezet be az asztali Raven Ridge SoC APU megjelenésével, ugyanis az új lapkák a régi BIOS-okkal rendelkező, Socket AM4-es alaplapokkal be sem bootolnak. Ez nem túl megszokott jelenségnek számít a piacon, mivel ha egy processzort az alaplap esetleg nem is ismer fel, akkor is kezelheti úgymond ismeretlen CPU-ként, és ilyen formában a BIOS utólagos frissítésére van lehetőség. Persze bizonyos alaplapgyártók egyes termékei már olyan funkciót is biztosítanak, amikor ez a művelet processzor és memória nélkül is megoldható, de ez nem egy általánosan elterjedt képesség.

Hirdetés

A fentiek miatt az AMD bevezet egy új, AMD Ryzen Desktop 2000 Ready matricát, amit a partnerek ragaszthatnak az alaplapok dobozára. Ez jelzi a vásárlóknak, illetve lényegében a kereskedőknek is, hogy az adott terméken olyan BIOS van, ami már ismeri a Raven Ridge SoC APU-t, így be is bootol vele.

A Socket AM4-es alaplapot már birtokló felhasználóknak annyi a dolguk, hogy észben tartják a fenti limitációt, és még azelőtt frissítik a BIOS-t, mielőtt egy Zen+ magot tartalmazó lapkát helyeznének a foglalatba.

A fennakadást egyébként az okozza, hogy a Zen+ magok nem kompatibilisek az eddigi BIOS-ok alapstruktúrájával, így az AMD ezt teljesen újraírta. Az új rendszer járulékos előnye, hogy tovább életben tartható a Socket AM4-es foglalat, illetve a már megvásárolt alaplapok, ugyanis a jövőben egyszerűbb lesz beépíteni a támogatást az újabb fejlesztésű Zen magokat használó Ryzen lapkákra. Ez összességében kisebb terhet ró az alaplapgyártókra, amikor egy új AMD processzor kerül a piacra, ami a kisebbik processzorgyártónak eléggé fontos tényező, mivel 2020-ig szeretnék megtartani a Socket AM4-es foglalatot, vagyis biztosítani kell a partnerek felé a még érkező lapkák olcsón kivitelezhető támogathatóságát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés