Körvonalazódik a Raven Ridge nevezéktana

Eddig sem volt könnyű a sok jelölést követni, de most már szinte biztos, hogy az új sorozat ezen nem segít.

A Raven Ridge SoC APU az AMD termékskáláján talán a legrosszabbul őrzött titok, ugyanis magáról a fejlesztésről már tavasszal lehetett tudni szinte mindent. Az alapvető specifikációk mára sem változtak meg, a teljes lapkát tekintve maximum négy Zen magra lehet számítani, míg a Vega architektúrára épülő IGP-ben maximum 11 darab NCU fogható munkára. Megmaradt a 128 bites memóriabusz is, vagyis kétcsatornás DDR4-es memóriakonfiguráció építhető a rendszer köré, de ez aligha lehet meglepetés. Azt is tudni, hogy előbb a mobil megoldások jönnek FT5 BGA tokozással, majd pár héttel később követi ezeket az asztali, Socket AM4-es foglalatba illeszthető sorozat.

Hirdetés

Amiről viszont kevés információ van, az a nevezéktan. Az biztos, hogy Ryzen lesz a Raven Ridge is, és mindegyik modell a 2000-es sorozat része, más azonban még nem ismert. Illetve eddig nem volt ismert, ugyanis az OEM-ek megkapták az elnevezésre vonatkozó terveket, amelyeknél a Ryzen 3, 5 és 7 előtag várható volt, az utótaggal kapcsolatban azonban most derült fény a részletekre.

A mobil szinten, vagyis az FT5-ös tokozású lapkáknál M, U és H jelzés követheti a számozást. Ilyennel például az Intelnél is találkozhatunk, de hogy ne legyen egyszerű a vásárló élete, az AMD betűjelzései némileg mást jelentenek. Amíg például az Intelnél az U az ultramobilra utal, addig az AMD-nél ez számít sztenderdnek. Ettől függetlenül – a konfigurálható fogyasztásnak hála – találkozhatnak az egyes termékek 15 wattnál, a lényeg viszont az, hogy a Raven Ridge esetében az M jelöli majd a legkisebb fogyasztású verziókat, míg a H a legnagyobb teljesítményűeket. Az Intel egyébként a szintén U-s, de 28 wattos verziókat tekinti alapnak, amelyekre úgy néz ki, hogy nem lesz igazi válasz az AMD háza táján, mivel eleve közel lesznek a Ryzen U-s és H-s verziók.


[+]

Az OEM-eknek leadott adatok szerint az AMD nem igazán az Intel saját lapkáival méri össze a termékeit, mivel egy sztenderd, vagyis egy U jelölésű Raven Ridge SoC APU annyira gyors, mint egy ultramobil Intel CPU és egy belépőszintű dedikált mobil GPU együttvéve. Utóbbi párosítás ráadásul bő 30 wattal többet is fogyaszt és nagyobb helyet is igényel, ezzel csökkentve az adott notebookba építhető akkumulátor méretét. Valószínűleg nyersen az Intel lapkákkal azért nem erőltetik az összehasonlítást, mert a Raven Ridge IGP-je jellemzően kétszer-háromszor gyorsabb az Intel megoldásánál, és korábban sem vezetett eredményre a hasonló tempóelőny mutogatása. Egyszerűen sok partnert nem az érdekel, hogy egy IGP mit tud egy másik ellen, mert aki akár alapszintű grafikus teljesítményt szeretne, jó eséllyel benevez az egyik legolcsóbb dedikált megoldásba. Ugyanakkor az már az OEM-ek számára is lényeges információ, hogy mire képes az új IGP egy dedikált GPU-val szemben, hiszen utóbbi hiánya 20-30%-kal nagyobb akkumulátort tesz lehetővé, és a megnyert fogyasztással az üzemidő 50-60%-kal is nagyobb lehet, miközben a tervezet gép teljesítménye nem változik.

A Raven Ridge egyébként hasonlóan konfigurálható lesz, mint a korábbi APU-k, tehát egy bő 10-15 wattos tartományon belül a notebookgyártó megválaszthatja a TDP-limitet, persze lesz egy alapérték is, amire az AMD majd megadja a specifikációkat. A teljes termékskála egyébként 5-től 35 wattig skálázódik majd el, de ebben nincsenek benne az asztali verziók. Utóbbiakról jóval kevesebb információ van, pusztán azért, mert csak a CES után érkeznek, de állítólag az S és a G jelölést kapják majd. Előbbi az alacsonyabb fogyasztást, míg utóbbi a magasabb teljesítményt jelöli.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés