Elérhető a Vulkan API támogatása az új Radeon Software meghajtóban

Hirdetés

Az AMD elérhetővé tette a Radeon Software legújabb kiadását. A 16.3-as verziószámú, Crimson Edition családba tartozó meghajtócsomag számos extrák és javítást kínál a felhasználók számára. Elsődleges előnye, hogy támogatja a nemrég megjelent Vulkan API-t, amit az előzetes várakozásoknak megfelelően az összes GCN architektúrára épülő Radeon kezel. A driveren belül egy stabil, Khronos Group által is hitelesített implementációról van szó, viszont a fejlesztők számára továbbra is érdemes a különálló, speciálisan Vulkan API-hoz készült meghajtókat használni, mivel azok gyorsabban frissülnek, így a legfrissebb API verziót is kezelik.

A szokásos hibajavítások mellett CrossFire profilokat kapott a Hitman és a The Park című játék, illetve a Hitman kapott egy frissített profilt is a DirectX 11-es módra. A Rise of the Tomb Raider esetében az AMD bevetett némi optimalizálást, így nő a program alatti teljesítmény. A vállalat mérései szerint az előző Hotfix meghajtóhoz viszonyítva 16%-kal is jobban teljesíthet a Radeon R9 Fury X.

A DirectX 12-es ​Gears of War: Ultimate Edition játék esetében a vállalat bevetett egy új menedzsmentet a compute futószalagok betöltésére, így az előző Hotfix meghajtóhoz viszonyítva 60%-kal gyorsulhat a Radeon R9 Fury X, és 44%-kal a Radeon R9 380-as sorozat. Mint ismeretes a ​Gears of War: Ultimate Edition című alkotás fejlesztői már a program megjelenése előtt elárulták, hogy a problémákat észleltek a GCN2 és GCN3 architektúrára épülő Radeonokon. Ebből az AMD a GCN3-architektúrát nagyjából tudta korrigálni, de a GCN2-es Radeonokra egy alkalmazásfrissítés jön. Utóbbival egyébként a meghajtóba épített új rutin is kompatibilis lesz.

Új funkciókat is kapott a driver, mivel megjelent a kijelzőskálázási beállítás alkalmazása játékokra lebontva, a nyelvválasztó menü, a két kijelzős Eyefinity mód, illetve a CrossFire státuszindikátor, valamint újdonság az AMD XConnect technológia, amely a Thunderbolt 3-on csatlakozó, VGA-kat fogadó külső házak menet közbeni leválasztását és csatlakoztatását teszi lehetővé. Az XConnect technológiát azonban támogatnia kell az adott VGA-nak is, amelyről a külső házak gyártói minden esetben készítenek listát, mint például a Razer Blade Stealth esetében.

Érdekes funkció még, hogy az AMD beépített egy teljesítményhatékonyság kapcsolót a meghajtóba, amely bizonyos 300-as és Fury szériás Radeonokon jelenik meg, és tetszőlegesen be-, illetve kikapcsolható. Ez a hiedelmekkel ellentétben nem kapcsolja ki az energiagazdálkodást, hanem egy olyan alternatív PowerTune profilt elérésére ad lehetőséget, amely kisebb órajelugrást tesz lehetővé az alkalmazások futtatásakor. Mondhatni kevésbé lesz agresszív az energiahatékonyságra való törekvés. Az alternatív PowerTune profilok lényegében megegyeznek azokkal, amelyeket az AMD a Radeon Software Crimson Edition bemutatása előtt használt, és ezek nagy teljesítményt igénylő alkalmazás futtatása mellett pár wattnyi extra energiát fognak igényelni, viszont stabilabban tartják a PowerTune órajelet. A teljesítményhatékonyság kapcsolónak nincs pozitív és negatív hatása a 2D-s és a videós módra vonatkozóan, bár a PowerTune profil ilyenkor is eltérő lesz a teljesítményhatékonyság kapcsoló két állapota között.

A Radeon Software Crimson Edition 16.3-as Hotfix szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. A meghajtó a Windows 10, 8.1 és 7 operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 7000, 8000 (OEM), valamint az R7 és R9 200, 300 , illetve Fury szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent APU-khoz, valamint a Mobility HD 7000M és 8000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető, azaz mindenre, amiben GCN architektúra dolgozik. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Ugyanez igaz a Windows 8-ra is, amelyet Windows 8.1-re kell frissíteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés