Összekapcsolja a fűtést és a kriptovaluták bányászatát a Qarnot

A QC-1 nevű PC-radiátor-bányagép, úgy fűti fel a szobát, hogy közben még kriptopénzt is generál.

A kriptovaluta-bányászatban érdekeltek jól tudják, hogy a digitális javak előállítása nem jár áldozat nélkül. A kiadás oldalán ott lesz a megnövekedett villanyszámla, amivel nehéz mit kezdeni, elvégre ahhoz, hogy az adott rendszer bányásszon, bizony sok energiát kell felhasználni. Ettől függetlenül, ha a kiadás és a bevétel szempontjából az utóbbi nyer, akkor megéri a bányászat, hiszen végeredményben a felhasználó hasznot termel.

Hirdetés

A Qarnot ebbe a modellbe nem is akar nagyon beleszólni, de egy dolgot alapvető logikával is fel lehet fedezni. A felvett energiát az adott gép hő formájában adja le, ami ellen nyilván hűtéssel lehet küzdeni, de mi van akkor, ha ezt a hőt inkább hasznosítjuk? Logikus lépés lehet, elvégre egy háztartásban az év több hónapjában is fűteni kell, ami szintén kiadás. A Qarnot QC-1 azonban összekapcsolja a kellemest a hasznossal, és egy olyan radiátorba építi a bányászatra alkalmas PC-t, amely a keletkező hővel fel tudja melegíteni az adott szobát. A felhasználó a villanyáramért úgyis fizetne, így ebben a formában a fűtés nemcsak ingyenessé válik, hanem a kriptovalutában még vissza is lesz termelve az egész befektetés.


[+]

A 27 kg-os tömegű, 65 x 62,5 x 15 cm-es kiterjedésű QC-1-ben egy AMD Ryzen Pro CPU és két darab Sapphire NITRO+ RADEON RX 580 dolgozik egyenként 8 GB-nyi GDDR5 memóriával. A hőt termelő elemek, ezen belül is a CPU, a két GPU és a tápegység a méretes alumíniumvázon keresztül disszipálnak, méghozzá meghatározható hőmennyiséget. A maximális fűtési teljesítmény 650 watt, amikor is a rendszer teljesítménye 60 MH/s Ethereum bányászása közben. Érintőkijelzőn, mobilapplikáción, vagy webapplikáción keresztül viszont konfigurálható a működés, így csökkenthető a hőkibocsátás, ilyenkor viszont csökken a kriptovaluta-bányászatnál mérhető teljesítmény is. Információink szerint hat előre beépített mód közül lehet választani. Ezek közül a két legtöbben fűtő konfiguráció inkább csak a hőleadást növeli, de a teljesítményhez már nem sokat ad hozzá, így a bányászathoz a negyedik, 450 wattos limittel dolgozó mód az ideális.

Sajnos a QC-1 ára igen borsos lesz, mivel 2900 euróért igényelhető a fentebb említett konfiguráció. A Qarnot azzal érvel mellette, hogy gyakorlatilag kitermelhetővé teszik nemcsak a felhasznált áramot, hanem a fűtést is. Ez nyilván igaz, de ilyen befektetési költségek mellett nem biztos, hogy sokan értékelni fogják a hosszú távú profit lehetőségét. Rossz terméknek azonban így sem lehet tekinteni ezt a furcsa radiátort, inkább egyedinek, amit egy nagyon szűk vásárlóbázis tud majd igazán értékelni.

A koncepció leginkább az építőipari cégeket érdekelheti, ahol már eleve bele tudják tervezni a lakások vagy irodák árába ezeket a fajta radiátorokat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés