Philips: a tévé-sztorinak vége

A szórakoztatóelektronikai üzletág és azon belül a tévébiznisz nem volt egy kimondott sikertörténet a Philips számára az elmúlt néhány évben. A vállalat például kiszállt az egy évtizede nagy reményekkel elindított univerzális távirányítók gyártásából és fejlesztéséből, ráadásul a nagyfelbontású televíziók szegmense az első negyedévben 87 millió eurós veszteséget termelt, a jelek szerint pedig ezzel betelt a pohár.

Frans van Houten, a vállalat ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a divízió tulajdonjogának 70 százaléka mostantól a hongkongi székhelyű TPV Technology tulajdonába kerül, a maradék pedig egyelőre a holland konszernnél marad. A készülékek ezentúl is Philips márkanév alatt kerülnek a boltokba, ám a gyártással és fejlesztéssel kapcsolatos döntések mostantól a TPV háza táján születnek majd meg. A Philips mindezért minden eladott készülék után kap részesedést, de 2013-tól évente ötvenmillió euró mindenféleképpen a cég kasszájába kerül.

Mint az köztudott, a vállalat évekkel ezelőtt kiszállt az LG-vel közös, LCD panelgyártással foglalkozó vállalatból, illetve eladta monitor üzletágát is, míg a tévés üzletágtól való szabadulással egy újabb lépést tettek a „hagyományos” üzletágaik leépítéséhez vezető úton. A Philips jó ideje már sok energiát fordít az orvosi és kisháztartási gépek területére, így várhatóan a jövőben ezek még nagyobb hangsúlyt kapnak. Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy mi lesz az idei évre tervezett termékskálával, valamint a négyezer dolgozó sorsa is bizonytalan.

Előzmények

Hirdetés