PC-n egyelőre vérszegény a Thunderbolt

Az Intel április közepén jelentette be az új Thunderbolt vezérlőket, melyek megjelenésétől a cég a gyorsabb terjedést várja. Ennek megfelelően a fő szempont az olcsóbb implementálhatóság volt, remélve, hogy több gyártó alkalmazza majd az elmúlt év februárjában bemutatott interfészt.

Hirdetés

PC-hez egyelőre csak szállingóznak a Thunderbolt aljzatot használó termékek, ami nem fest túl kedvező jövőképet az új interfésszel kapcsolatban, ám a legnagyobb probléma inkább az árral van. A Thunderbolt elsődleges támogatója egyértelműen az Apple, és az almás cégnek egy-egy új interfészt jóval könnyebb elterjeszteni, mert a vállalat vásárlói jellemzően sok pénzt kifizetnek egy-egy új funkcióért. PC-n ez már jóval komplikáltabb, ugyanis a felhasználók jellemzően az olcsóbb megoldások után kutatnak, ami a Thunderbolt esetében a legrosszabb, ami történhet. Felhozható példaként, hogy az Apple 2 méteres Thunderbolt kábelt 50 dolláros áron kínál. Ugyanez a termék ugyan nem érhető el PC-re, de fél méteres kábel már kapható, amiért nem kevesebb, mint 60 dollárt kell kipengetni. Ez így egyértelműen versenyképtelen elgondolás az USB 3.0-val szemben. Persze a Thunderbolt kábel gyártása nem éppen olcsó, mivel a két csatlakozó összesen 12 darab chip beépítését jelenti, de ez a felhasználót nem fogja érdekelni.

Fél méteres Elgato Thunderbolt kábel 60 dollárért
Fél méteres Elgato Thunderbolt kábel 60 dollárért

A probléma gyökere abban rejlik, hogy az USB 3.0 sok mindenre elég, így a Thunderbolt csak helyenként jelent tényleges, nem csak számokban megmutatkozó, vagy elméletben levezethető előnyt. Ráadásul az USB-s termékek piaca óriási, míg Thunderbolt aljzattal felszerelt eszközt csak elvétve találni. Emellett az egységeket is aranyárban mérik, gondolva a Sony Vaio Z notebookokhoz használható Media Dock 400-500 dolláros árcédulájára, mindamellett ugye, hogy ez a termék csak az említett mobil masinához jó.

A Thunderbolt terjedése tehát egyáltalán nem lesz gyors. Az implementálás költsége talán egy aljzat erejéig elfogadható szinten tartható, így a gyártók egy része elgondolkodhat rajta, de a kiegészítők sajnos nagyon drágák, és várhatóan azok is maradnak, amíg a kereslet fel nem lendül. Az USB 3.0 tehát befoghatatlan, hacsak az Intel nem változtat radikálisan a rendszeren. A Thunderbolt ugyanakkor részpiacokra értékes maradhat, így olyan sikereket bőven elérhet, mint a FireWire interfész. A magas árak és a gyenge kínálat miatt viszont kevés esély van arra, hogy ennél többre viszi.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés