Organikus érzékelőn dolgozik a FujiFilm és a Panasonic

Hirdetés

A FujiFilm és a Panasonic legújabb fejlesztése egy olyan CMOS szenzor, ahol a lapka fényfogadó szilíciumrétegének helyére egyfajta organikus bevonat kerülne. Az együttműködés során a Fuji az organikus bevonatért, a Panasonic a félvezető-technológiáért felel majd. Ennek az új eljárásnak köszönhetően a fotoelektronikus réteg vastagsága csupán hatoda a hagyományos képérzékelőknél találhatónak, így több szempontból javulás várható a képminőség terén:

  • Nagyobb dinamikatartomány
  • Nagyobb érzékenység (kb. 1,2-szeres)
  • A pixelek közti színösszefolyás, „adatáthallás” megszűnik
  • 100%-os fényhasznosítás a fényfogadó felületen
  • A vékony réteg miatt nagyobb mennyiségű, oldalról beeső fényt lehet a képalkotáshoz felhasználni. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy akár a 60°-os szögben beeső fénysugarakat is hasznosítja az új lapka (a hagyományos szenzorok esetében ez az érték maximum 30-40°).

Az új képszenzor tehát láthatóan jobb képminőséget szolgálna, ráadásul a lapka oldalirányú fényre való kisebb érzékenysége miatt nagyobb szabad teret kapnának a mérnökök az objektívek tervezésekor. A Fuji és a Panasonic többféle területen szeretné majd hasznosítani az új fejlesztést, mint például megfigyelő rendszerekben, mobil eszközökben, fényképezőgépekben és járművekbe szerelt kamerákban.

Hirdetés