Késleltetést mérő funkcióval bővült az OCAT

A DirectX 12 és Vulkan API-kra szabott sebességmérő mostantól a nem csak a képkockasebességet képes monitorozni.

Hirdetés

Az nyílt forráskódú OCAT, vagyis az Open Capture and Analytics Tool nevű program még a 2016-os esztendő végén mutatkozott be, és kifejezetten a multi-engine API-khoz készült, így minden esetben pontosan méri a DirectX 12 és Vulkan alatt futó alkalmazások teljesítményét, emellett tartalmaz még DirectX 11-re is támogatást, ami elvárható, de erre az API-ra jóval egyszerűbb pontos mérőprogramot biztosítani.


A lag indikátor

Az AMD most kiadta a legújabb 1.5-ös verziót, amely pár javítás mellett bevezet egy újdonságot, vagyis a késleltetés mérését lehetővé tevő indikátort. Ez ugyan az overlay felület része, de a működés tekintetében külön komponensként van kezelve, hogy a lehető legpontosabb eredményt adják a mérések. Az aktiválásával egy fekete négyzet jelenik meg a képernyő felső részén, ami azonnal fehérre vált, amint a lag indikátor gyorsbillentyű lenyomásra került. Ehhez kapcsolódik egy új mérőszám, ami a meghajtó becsült késleltetése. Ez azt az időtartamot adja meg, amely az adott jelenethez kapcsolódó munka megkezdése, illetve a jelenethez tartozó képkocka leképezésének befejezése között telik el. Ugye ez itt nem a teljes input lagot adja vissza, hiszen van a beviteli eszközöknek is késleltetése, illetve a kijelzőprocesszoron belüli munkát nem látja a rendszer, ahogy azt sem tudja mérni, hogy mennyi ideig tartott a képkockát konkrétan megjeleníteni a kijelzőn. Ami azonban a PC-n belül mérhető, azt mérni tudja.

Kisebb változás még, hogy a felhasználói interfész némileg módosult, az új lehetőségekhez való igazodás következtében, illetve az egyes funkciók indításához opcionálisan szükséges egy szem gyorsbillentyű helyett mostantól lehet egy Alt módosítógombhoz tartozó kombinációt is használni. További újítás, hogy a rendszer az exkluzív teljes képernyős módban futó játékoknál képes a felbontást is detektálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés