Bemutatkozott az NVIDIA Parker SoC

Az új Tegrát tetőtöl talpig az autókba tervezték, így ultramobil eszközben nem igazán fog feltűnni, bár az NVIDIA nem korlátozza a felhasználást.

Az NVIDIA szolgáltatja az idei Hot Chips rendezvény első nagy bejelentését, amely lényegében a Parker SoC bemutatása. Erről a lapkáról a vállalat az idei évben már beszélt a Drive PX 2 kapcsán, de a részleteket akkor nem árulták el.

NVIDIA Parker SoC
NVIDIA Parker SoC [+]

A TSMC 16 nm-es FF node-ját használó fejlesztésben hat darab ARMv8-as processzormag található. Ezek közül az egyik klaszter négy darab ARM Cortex-A57-es magot használ, míg a másik kettő darab, saját tervezésű, Denver néven ismert megoldást, ezen belül is Denver 2 magokat, tehát az eredeti koncepció továbbfejlesztéséről van szó. Jelentős mértékben a Denver 2 az első generációs Denver magokhoz képest nem változott, mivel a fő fejlesztések az energiatakarékosságot érték, illetve Denver 2 energiamenedzsmentjét hozzá kellett tervezni a Cortex A57-es magokhoz.

Hirdetés

A klaszterek összeköttetése hasonló a Big.Little koncepció heterogén többmagos dizájnjához csak éppen az NVIDIA saját protokolljaival. Itt a vállalat az egyszerű irányt követte, így a két klaszter önálló 2 MB-os L2 gyorsítótárat kapott. Ennek az előnye, hogy könnyű implementálni, illetve a magok elérik a másik klaszter gyorsítótárát is, ugyanakkor hátrány, hogy a keresztbe történő elérés rendkívül magas késleltetéssel jár. Ez azonban a célterület miatt nem probléma az NVIDIA számára, mivel a Drive PX 2-re úgyis célzottan írnak programokat a partnerek.


[+]

Az NVIDIA szerint a Parker SoC processzorrésze nagyjából 40%-kal gyorsabb az Apple A9X-nél, de az összehasonlítás most lényegtelen, mert az Apple nem célozza az autókat, míg az NVIDIA már nem célozza az ultramobil eszközöket.

Az IGP területén a vállalat a Pascal architektúrát veti be, ezen belül is azt a verziót, amire a GP104 és a GP106 kódnevű GPU épül. Ennek az alapjait az alábbi cikkben részleteztük. A Parker rendszerchipre levetítve ez egy GPC blokkot jelent, amelyben egy setup motor és két darab streaming multiprocesszor dolgozik, ami összesen 256 darab CUDA magot jelent. A textúrázók és a blending egységek számáról a vállalat nem beszélt, de a megcélzott piacon ezek amúgy sem annyira lényegesek.

A Parker SoC memóriavezérlője lényeges erősítés a korábbi Tegrákhoz képest, mivel 128 bites megoldás, amihez LPDDR4 szabványú memória kapcsolható. Ráadásul van ECC támogatás, amivel együtt a memória-sávszélesség 50 GB/s körül tetőzik. A kijelzőkezelés is fejlődött, ugyanis a rendszer már három futószalagon keresztül képes biztosítani 4K-s 60 Hz-es tartalmat, ami az autókban lényeges, mivel így a műszerfalat eléggé szabadon lehet tervezni. Az ISP is erősebb az elődnél, ugyanis már 12 kamerát képes kezelni, ráadásul támogatja Auto HDR-t.

Az új lapka rendelkezik PCI Express vezérlővel is, hiszen a Drive PX 2 esetében a két rendszerchiphez egy-egy dedikált GPU kapcsolódik MXM 3.0-s modul formájában. Mindezek mellett a korábbi Tegrákhoz képest újítás az Ethernet-AVB és a Dual CAN támogatás, amelyek kiegészítik a QSPI-t. Továbbá van még hardveresen asszisztált virtualizáció nyolc virtuális gép támogatásának lehetőségével, illetve egy úgynevezett Safety Manager Engine is. Utóbbi a megbízhatóságot növeli, hiszen ez egy kritikus tényező az autók tekintetében.


[+]

A videók dekódolása továbbra is 2160p-s 60 Hz-es frissítés mellett történik, és mostantól a kódolás is, valamint az új Tegra már támogatja az eMMC 5.2-es szabványt, de persze továbbra is használhatók SATA adattárolók.

Az új Tegra fogyasztása nagyrészt a paraméterezéstől függ. A Drive PX 2-be kerülő opció 15 és 20 watt közötti energiát igényel, ami elég kellemes érték a vállalat számára, mivel a teljes Drive PX 2 modul eleve egy 250 wattos fogyasztású konstrukció. Az új rendszerchip fogyasztása viszonylag alacsony órajelen 10 wattra is visszaszorítható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés