Nextgen paradoxon: Blu-ray olvasó a Toshibától

Hirdetés

Egyelőre semmiféle paramétere, sőt a típusszáma sem ismert azoknak a Blu-ray szabványnak megfelelő, asztali számítógépekhez készülő olvasóknak, melyek a japán-koreai Toshiba Samsung Storage Technology (TSST) vegyesvállalat közös fejlesztéseként jöttek létre nemrégiben. Az optikai adattároló-rendszereket gyártó cégegyüttes a napokban jelentette be, hogy a külső, illetve beszerelhető változatban egyaránt megjelenő egységek fejlesztési fázisa befejeződött, a végleges termékek egy előre meg nem határozott időpontban, de még mindenképpen idén a boltok polcaira kerülhetnek.

A bejelentés igazi pikantériáját mindazonáltal az a tény adja, hogy – bár a meghajtók a hírek szerint Samsung márkanév alatt kerülnek forgalomba – az előkészítésben és fejlesztésben részt vett a TSST-ben 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Toshiba is, mely a Blu-ray szabvánnyal szemben álló HD DVD rendszer fő megalkotója egyben. A Samsung Electronics ugyanakkor igyekszik semleges maradni, így a koreai vállalat egyaránt tagja a HD DVD-t gondozó DVD Forumnak, illetve a Sony által vezetett Blu-ray Disc Szövetségnek. A vállalat ebből kifolyólag nemrégiben még olyan asztali lejátszót ígért a vásárlóknak, amely mindkét szabvánnyal kompatibilis lesz, ez a terv azonban vélhetően jó ideig csak terv marad majd.

A 2004-ben alakult TSST-nek ugyanakkor nem ez az első olyan optikai meghajtó-fejlesztése, mely a következő generációs, kék lézeres adattároló-szabványokra épül; a vegyesvállalat tavaly szeptemberben jelentette be TS-L802A típusjelzésű, noteszgépekbe szerelhető kombó egységét, mely CD- és DVD-írás mellett képes olvasni a HD DVD korongokat is. A TSST ezeken felül egyelőre nem tervezi más típusú meghajtó piacra dobását, így a PC-kbe építhető HD DVD olvasóra a jelek szerint még várnia kell a nagyközönségnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSST

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés