A Netflix tovább ássa a hagyományos tévézés és mozizás sírját

  • (f)
  • (p)
Írta: elefant | 2018-07-10 10:20 | Forrás: PROHARDVER!

A cég mindenki másnál többet költ tartalomgyártásra idén, és tovább önti a filmeket, sorozatokat.

Az 1997-ben filmkölcsönző cégként indult Netflix 2018-ra a világ egyik legnagyobb tartalomszolgáltatójává vált. Az online streamelésre fókuszáló vállalat a The Economist értesülései szerint idén 13 milliárd dollárt (3590 milliárd forint) költ új anyagok előállítására és "sugárzására", amivel felülmúl minden más filmstúdiót, és az összes televíziós vállalkozást is, ha nem számítjuk ide a sportesemények közvetítési jogainak horribilis költségeit.


[+]

Ennek köszönhetően a 2018-ban a Netflix közel 80 új filmmel, és mintegy 700 sorozatepizóddal, magazinműsorral jelentkezik. Csak összehasonlításként: az iparági cápának számító Warner Bros 23, a Star Wars jogokat is birtokló Disney pedig 10 új alkotással áll elő idén. Ráadásul már azt sem lehet mondani, hogy a Netflix csak alacsony költségvetésű produkciókban utazna. A The Irishmanre például 140 millió dollárt költenek, Martin Scorsese rendezi, és olyan sztárok játszanak benne, mint Robert De Niro vagy Al Pacino.

Ráadásul az amerikai cég nem lassít, hiszen a Goldman Sachs szerint négy év múlva már 22,5 milliárd dollárt (6213 milliárd forint) költenek majd tartalom előállításra. Ez pedig rossz hír lehet a moziknak és a hagyományos tévécsatornáknak, amelyektől egyre több ember fordul el kényelmes, gyors és rugalmas online streaming miatt.