Nem muszáj elhagyni a Windows 7-et, de ennek megkéri az árát a Microsoft

A cégek egészen 2023-ig számíthatnak a kiterjesztett terméktámogatásra, ha megfizetik a költségeit.

Jó ideje nem titok, hogy a nagy sikernek tekinthető Windows 7 operációs rendszer terméktámogatása lejár a következő év elején, egészen pontosan január 14-én. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft többet nem fog kiadni általános frissítéseket, illetve biztonsági javításokat a szoftveréhez, ami a magánszemélyeknek talán belefér, de a cégeknek, valamint a különböző intézményeknek már eléggé problémás.

A Microsoft viszont nem engedi el teljesen a Windows 7 kezét, így már korábban is elmondták, hogy lesz úgynevezett ESU-terv (Extended Security Updates) a mennyiségi licencet vásárló ügyfelek számára. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy készül még az operációs rendszerhez biztonsági javítást, amit gépenkénti alapon lehet kérni, ugyanakkor mindez pénzbe kerül. Utóbbiról a redmondiak korábban nem nyilatkoztak, de most kiadtak egy árlistát, amelyben a lehetőségeket taglalják.

A Windows 7 Pro licenccel rendelkező számítógépeknél egy, kettő, illetve három éves kiterjesztett támogatást lehet kérni, rendre 50, 100 és 200 dollárért. Természetesen minden összeg gépenként értendő, tehát a cégnek, illetve intézménynek összesíteni kell, hogy mely PC-ken maradnának Windows 7 mellett, és aszerint fizethetnek. Windows Enterprise és Microsoft 365 licenc megléte esetében az egy, két és három évre vonatkozó ESU-terv 25, 50 és 100 dollár. Lényeges kiemelni, hogy ezek a költségek összeadódnak, tehát amennyiben egy ügyfél három éves tervet kér, akkor az első és a második évet is ki kell fizetnie. Mennyiségi kedvezmények valószínűleg lehetségesek, de a Microsoft az ezt firtató kérdéseket nem kommentálja direkten.

A terméktámogatás kiterjesztése minden esetben az adott év januárjáig tart, vagyis 2023. január 14-én végleg vége a Windows 7-nek. Ez a cégek és az intézmények számára abból a szempontból kedvezőtlen, hogy a Microsoft igen drágán méri a fenti kiterjesztést egy olyan operációs rendszerhez, amit biztosan le kell váltani pár éven belül. Persze tulajdonképpen itt az is a cél, hogy Windows 10-re való átállás lényegesen jobb üzlet legyen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés