Nem mindig nyerő a Pentium D-nForce4 páros

Rossz hírrel szolgál az orosz X-bit labs a legalacsonyabb órajelű kétmagos Pentium D processzort megvásárolni szándékozó felhasználóknak. A vélhetően napokon belül megjelenő processzorcsalád 2,8 GHz-es órajelen üzemelő példányának minden jel szerint kompatibilitási problémái akadnak az NVIDIA rendkívül népszerű nForce4 Intel Edition alaplapi lapkakészletével.

Hirdetés

Az X-bit labs tesztelői sehogyan sem tudták stabil működésre bírni a tesztre érkezett processzort nForce4 vezérlőre épülő alaplapokban (Asus P5ND2-SLI Deluxe, NVIDIA nForce4 IE referencialap), miközben a kétmagos Pentium Extreme Edition problémamentesen együttműködött a platformmal. A híroldal saját tesztjeit igazolta a P5ND2 típusú alaplapot gyártó Asus, mely terméktámogatási oldalán meg is jelentetett egy (időközben törölt) felhívást, melynek értelmében a 2,8 GHz-es órajelű Pentium D 820 csak egymagos módban működik a cég nForce4-es alaplapjában.

Időközben a lapkakészletet gyártó NVIDIA részéről hivatalosan is megerősítést nyert, hogy az Intel processzorok mellé szánt nForce4 alaplapok csak 3,0 GHz-es vagy annál gyorsabb processzorokat támogatnak. A gyártó képviselője az alacsony órajelű processzorok iránti várhatóan alacsony keresletre hivatkozva kijelentette, hogy a későbbiekben nagy valószínűséggel nem fog olyan lapkakészlet-revízió készülni, mely megoldja ezt a problémát.

Az alacsonyabb órajelű (és ebből kifolyólag nyilvánvalóan olcsóbb) kétmagos központi egységek tehát a jelek szerint csak az Intel 945 és 955X lapkakészletével fognak hibátlanul működni, így azok, akik belépőszintű kétmagos Intel processzorra vágynak, le kell mondjanak az nForce4-re épülő megoldásokról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés