Elvihetik Kínából a gyártás egy részét a nagy amerikai OEM-ek?

Hiába üt meg barátkozós hangot manapság az USA és Kína elnöke, annyira nem bíznak békés jövőben.

Még a hónap elején írtunk arról, hogy Kína és az USA újrakezdi a kereskedelmi tárgyalásokat, de a nagyobb amerikai OEM-ek azért nem bíznak a túl békés jövőben, így a Dell, a HP, a Microsoft, a Google, a Sony, a Nintendo, az ASUS, a Lenovo, az Acer és az Amazon a Kínán belüli gyártás egy részének kiszervezésén dolgozik.

A Nikkei információi szerint a HP és a Dell konkrétan azt tervezi, hogy a notebookgyártásuk nagyjából 30%-át Kínán kívülre viszik, amivel tulajdonképpen le tudják fedni az Egyesült Államok piacát, ha a két nagyhatalom kereskedelmi háborúja kedvezőtlen irányba menne el. A többi ország piacát továbbra is Kínán belüli gyártásból szolgálnák ki.

Hasonló lépésen gondolkodik a Lenovo, az ASUS és az Acer, valamint a Microsoft, a Google, az Amazon, a Sony és a Nintendo. Az érintett cégekre vonatkozóan a Nikkei nem tud pontos információkat az gyártás átszervezésének részleteiről, de a cél egyértelműen az, hogy az Egyesült Államok reális körülmények, azaz büntetővámok nélkül is elérhető maradjon, és láthatóan abban egyik vállalat sem bízik különösebben, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok, illetve Xi Jinping, Kína elnöke közös nevezőre tud jutni. Ezt a Nikkei is kiemeli, ugyanis forrásaikra hivatkozva azt írják, hogy a gyártók, a két vezető formális közeledése ellenére is rendkívül kiszámíthatatlannak látják a helyzetet.


(Fotó: Vox)

Az még kérdéses, hogy hova költöztetik a gyártókapacitás egy részét a cégek. A Dell állítólag tajvani, vietnámi és Fülöp-szigeteki kísérleti gyártásba kezdett, az Amazon és a Nintendo Vietnámmal szemez, míg a Microsoft számára Thaiföld és Indonézia lehet az elsődleges opció.

A Nikkei információinak egy részét az egyes gyártók is megerősítették, bár konkrétumok nélkül. Többek között az Acer és az ASUS elismerte, hogy vizsgálják a Kínán kívüli gyártás lehetőségeit, de ennél többet nem mondtak. A Dell nem kommentálta a fentebb linkelt riport értesüléseit, viszont kiemelték, hogy bíznak abban, hogy a két nagyhatalom kormánya megoldja a problémákat. A Microsoft és a Lenovo tagadta, hogy a gyártás elköltöztetésén dolgoznának, a HP, a Google, a Sony, a Nintendo és az Amazon pedig nem reagált a Nikkei megkeresésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés