7 hónapon keresztül, minden hónap 7-én jön egy 7 nm-es AMD termék

Így akarja kihangsúlyozni a 7 nm-t a cég, mely ösvényre a konkurensek még nem léptek rá.

Lisa Su pár napja cáfolta azt a pletykát, hogy az AMD elhagyására készülne, de ami ennél is fontosabb volt, elejtette egy olyan állítást is, amely szerint még csak most jön a java. Ez azért érdekes, mert persze új termékekkel minden cég készül, de nagy kérdés, hogy mit értett ezalatt. A cég gyártópartnerei szerint nagyon konkrét útiterve van az AMD-nek az év további részére, és az egyik OEM-től megtudtuk, hogy a marketing a 7 nm köré lett építve, amely lépcsőt a vállalat egyik konkurense sem érte el.

Hirdetés

Lényegében ezért startolt el a hetedik hónap 7-én a harmadik generációs Ryzen, illetve a Navi architektúrára épülő Radeon sorozat, ezért lett bejelentve augusztus 7-én a második generációs EPYC, de a terv már tavasszal az volt, hogy az év közepétől kezdve, hét hónapon át, minden hónap 7-én jön minimum egy 7 nm-es node-on készülő AMD termék. Lisa Su is erre utalhatott burkoltan, vagyis az idei évnek még közel sincs vége.

Azt sajnos nem tudtuk meg, hogy pontosan mi érkezik még, de ha a tavaszi terv nem változott, akkor öt hónap, vagyis öt bejelentés van hátra. Valószínűnek tartjuk, hogy szeptemberben az E3-on leleplezett, de még nem elérhető Ryzen 9 3950X startja van a hónap hetedik napjára időzítve, míg október, november és december esetében az új Ryzen Threadripperek, illetve a még érkező Navi GPU-k kerülhetnek a középpontba. Mindezek mellett jövő januárban, hihetetlenül nagy véletlenek összjátékaként a CES pont hetedikén kezdődik, és minden bizonnyal ekkor érkezik a 7 nm-es node-on készülő, Renoir kódnevű SoC APU. Ezzel zárulhat a hét hónapon át tartó 7 nm-es kaland, ami emléket állít a cég 50. évének is.

Érdekesség még, hogy olyan információt is kaptunk, amely szerint a CES-ig, vagyis a hét hónapos marketingtúra lezárásáig pontosan hét darab, 7 nm-es lapkája lesz az AMD-nek. Ezt azért nehéz hova tenni, mert az ismert fejlesztések alapján nem jön ki a matek. A Vega 20-szal, a Navi 10-zel, a Navi 12-vel és a Navi 14-gyel megvan négy GPU, de a 7 nm-es Zen 2 chiplet mellé csak a Renoir érkezik, amivel összesen hat lapkánál fogunk tartani, vagyis van még valami, ami nem ismert. Elképzelhető, hogy ez a HPC-piacnak készülő, Vega architektúra módosítására épülő, Arcturus kódnevű gyorsító, ami csupán az utóbbi hetekben tűnt fel a nyílt forráskódú meghajtók kódjában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés