Leleplezte az új Xbox konzolt a Microsoft

A Project Scarlett néven futó fejlesztés hardveréről rögtön az új generációs PlayStation ugrik be.

A Microsoft az idei E3-on végre beszélt az új generációs Xbox konzolról, amelynek végleges neve még nincs, továbbra is Project Scarlett jelzéssel fut, de számos dolgot lehet tudni róla. Többek között azt, hogy az AMD szállítja a hardvert, ahogy az Xbox One konzolcsaládnál, és nagyjából négyszer erősebb lesz az Xbox One X-nél.

Hirdetés

A konkrétumokat tekintve az egyedi tervezésű hardverben Zen 2 processzormagok dolgoznak, Navi architektúrára épülő Radeon grafikus vezérlővel. Mindkettő egyedileg módosított, emellett a sugárkövetés is fontos szerepet kap. A rendszermemória GDDR6 szabványú lesz, de a buszszélesség még nincs megadva, viszont az SSD már biztosra vehető, ebből is új generációs megoldás, ami valószínűleg PCI Express 4.0-t jelent. A felbontás tekintetében a Microsoft a 8K támogatását ígéri, méghozzá 120 Hz-es frissítés mellett, illetve a variálható frissítési frekvencia is elérhető lesz, de ez már eleve része az Xbox One család újabb modelljeinek.

A Microsoft szerint az SSD-t speciálisan is lehet majd használni, egyfajta memóriaként, ez minden bizonnyal koncepcionálisan az AMD HBCC memóriavezérlőjét jelenti, amely blokkszintű mellett bájtszintű elérésre is képes. Mindezek mellett a visszafelé kompatibilitás is megoldott, vagyis az Xbox One konzolokra kiadott játékok futnak majd a Project Scarletten.

Az iparág változásait követő olvasóknak feltűnhet, hogy a fentiek rendkívüli módon hajaznak az új generációs PlayStationre, ami nyilván részben érthető az AMD által szállított alapok miatt, de alapvetően furcsa látni, hogy a Microsoft és a Sony is az SSD-t tekinti prioritásnak, bár ebben is szerepe lehet az AMD HBCC technológiájának, ami a lényegi értelmét adja egy rendkívül gyors adattároló beépítésének.

A Project Scarlett kódnéven futó Xbox a következő év végére érkezik, méghozzá az ünnepi szezonra, a nyitócím pedig a Halo Infinite lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés