Befutott a Micron XTRMFlash memóriája

A Micron bejelentette az XTRMFlash memóriát, amely egy rendkívül gyors NOR flash megoldás elsődlegesen az ipari igények kiszolgálására.

Hirdetés

Mint ismeretes, a mai nagy teljesítményű párhuzamos NOR flash megoldások egyik alapvető hátránya az összeköttetések száma, amely növeli a platformdizájn méretét. Viszonylag sűrűn előforduló igény mutatkozik a kevés összeköttetéssel dolgozó nagy teljesítményű NOR flash megoldásokra, de ezek eddig eléggé korlátok közé voltak szorítva. Az XTRMFlash nevű fejlesztéssel a Micron egy nagy teljesítményű NOR flash megoldást kínál a piac számára, ráadásul úgy, hogy a működéséhez elég csupán 11 aktív jelátvitel is.

A Micron szerint az XTRMFlash memória akár 75%-kal kevesebb összeköttetés használatával integrálható az adott platformba, miközben a teljesítmény tekintetében megelőzi a konkurens NOR flash megoldásokat. Ezzel a platformdizájn mérete komoly mértékben csökkenthető.

A vállalat bejelentette azt is, hogy a Winbond Electronics kínál majd XTRMFlash memóriával kompatibilis platformokat a piac számára, továbbá a Micron úgy gondolja, hogy az új memória és a szükséges interfész idővel iparági szabvány lesz.

A Micron az elterjedt SPI-vel (Serial Peripheral Interface) is biztosítja a kompatibilitást, így a piac teljesítménykorlátok mellett is átállhat az XTRMFlash memóriára. Az új technológia azonban a 83 ns-os véletlenszerű elérési idejével, illetve az egy bájtnyi adat 2,5 ns alatt bekövetkező szekvenciális kiolvasásával lényegesen előnyösebb az elterjedt SPI és Quad-SPI NOR flash megoldásokhoz viszonyítva, így a hozzá készült interfész használata az ajánlott. Utóbbival 400 MB/s-os adatátvitel is elérhető egy 1 gigabites XTRMFlash memórián, ami szintén elég jó érték.

A vezérlő szempontjából a Micron első partnere a Freescale lesz, ugyanis az említett vállalat Kinetis K8x ARM Cortex-M4-es mikrovezérlő sorozata már támogatja az XTRMFlash memóriát.

A Micron már szállítja a partnerek számára az XTRMFlash mintákat. Ezeknek a lapkáknak a kapacitása 128 megabittől 2 gigabitig terjed.

Előzmények

Hirdetés