Hirdetés

Mennyit fogyaszt egy Viiv-konfiguráció?

Amikor a Viiv platformot a tavaly őszi Intel Developer Forumon elsőként mutatták be, a prototípus egyik legelőnyösebb tulajdonságaként sokan azt értékelték, hogy a szórakoztatóelektronikai eszközökhöz hasonlóan azonnal készenléti állapotba vagy fordítva üzemkész állapotba helyezhető. A kritikusok szerint azonban egy Viiv-számítógép az energiagazdálkodási trükkök ellenére is jóval több áramot fogyaszt, mint egy célhardver, így alkalmazása csak azoknak éri meg, akik a hálózati és PC-funkciókat is kihasználják.

Minthogy a Viiv logót nemcsak hifi-toronyba illeszthető HTPC-k viselhetik, hanem más, multimédiás feladatokra szánt konfigurációk is, a rendszer szíve pedig kétmagos asztali vagy mobil processzor is lehet, az energiafogyasztást általánosságban nehéz értékelni. A Golem.de utánajárt, milyen eljárások csillapítják a Viiv-gépek éhségét.

Ha a felhasználó a távirányító kikapcsológombját nyomja meg, az először csupán a grafikus vezérlő leállását eredményezi. A chipset és a processzor az elvégzendő feladatoktól függően ezután automatikusan energiatakarékos üzemmódba kapcsolhat, magával rántva más komponenseket is. Ez egyebek mellett attól függ, hogy van-e olyan médialejátszó a helyi hálózatban, melyet el kell látni audio- vagy videofolyammal, illetve be van-e tervezve például egy tévéadás felvétele. Az Intel szerint ez az energiatakarékos készenléti állapot ugyan nagyobb fogyasztást jelent, mint az egyes forrásokban emlegetett 2-5 watt, ám a pletykaként terjedő 80 wattos szintet messze nem éri el. Mivel fontos eltérések lehetnek az egyes processzorok energiamenedzsmentje között, a pontos érték gépenként változó.

A gyorsindítás mind ebben, mind a következő állapotban lehetséges (ACPI S1 és S2). Ilyenkor a processzor nem végez munkát, így természetesen hálózati eszközök kiszolgálása sem lehetséges, bár megfelelő beállítások mellett a PC egy Ethernet interfészére küldött csomaggal felébreszthető (Wake on LAN). A Yonah magos processzorok esetében árnyaltabb a helyzet, a Halt, Stop Clock, Deep Sleep és Deeper Sleep állapotok alatt ugyanis létezik egy Enhanced Deeper Sleep is, amelyben a CPU gyorsítótárának tartalmát is a rendszermemóriába másolja, majd kis üzemfeszültségre kapcsolva elszenderedik.

Egy idő után az ACPI séma S3 (Suspend to RAM) fokozata következik, ahol a chipset kis részének és a rendszermemóriának az áramellátása biztosítja az operációs rendszer és a futó alkalmazások állapotának, változóinak megmaradását – ugyanez megtalálható más asztali PC-knél és noteszgépeknél is. Amint az Intel megerősítette, a 2-5 wattos energiafelvétel erre az S3 állapotra vonatkozik. A Wake on LAN csomagok fogadása ebben a státuszban is biztosított, természetesen a LAN eszközeinek támogatniuk kell ez efféle csomagok továbbítását, ami egyes – főként régebbi – adapterekre és switchekre nem feltétlenül áll.

A fentiekből látható, hogy a Viiv-konfigurációk energiagazdálkodási sémája nem különbözik alapvetően más számítógépekétől. A különbséget az jelenti, hogy az egyes állapotokat igyekeznek jobban összehangolni a szórakoztatóelektronikai eszközöket idéző felhasználói interfésszel, és biztosítani, hogy az operációs rendszer ne akadjon fenn (például rosszul megírt driverek miatt) az egyes szintek közötti váltáson. Az S3 állapot összevethető a más készülékek készenléti üzemmódjával, a teljes ébrenlét PC-kre jellemző áramfelvételt jelent, a köztes állapotok fogyasztási jellemzői azonban egyértelműen az adott konfigurációtól és az elvégzendő feladatoktól függnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés