Hirdetés

Meglepő a Google SSD-kről gyűjtött tapasztalata

Az SSD-k megbízhatósága azóta téma, amióta ezek az egységek megjelentek az adatközpontokban, illetve a vállalati szektorban. Nagyon nehéz azonban teljesen átfogó elemzést készíteni, főleg annak köszönhetően, hogy általában túl kevés az adat. A Google mondhatni a piac segítségére sietett, és kiadtak egy jelentést az általuk gyűjtött tapasztalatról, ami egészen meglepőre sikeredett.

A keresőóriás 10 különböző SSD modellt használt, amelyek között vannak SLC, MLC és eMLC lapkákkal dolgozó verziók is, illetve az SSD-k között találhatók vállalati, valamint végfelhasználói piacra szánt termékek. Az adatok hat évnyi működést fednek le, így eddig ez a legteljesebb tanulmány az SSD-k gyakorlati működéséről.

A felhasznált, de meg nem nevezett SSD-k specifikációi
A felhasznált, de meg nem nevezett SSD-k specifikációi

Az adatok összegzése alapján pár alapvető következtetést lehet levonni. Jó hírnek tűnik, hogy az MLC meghajtók legalább olyan megbízhatók, mint az SLC-s társaik. Ez talán meglepőnek tűnhet, de valójában a merevlemezeknél is az derült ki korábban, hogy az SATA interfész megbízhatósága hasonló a SAS és Fibre Channel interfészhez, tehát a drágább nem feltétlenül jelent megbízhatóbbat, és úgy tűnik, ugyanez igaz az MLC-SLC csatára is.

A vállalati SSD-k azonban leginkább az over-provisioned mód miatt drágák, hiszen ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a nem formázott blokkokkal helyettesítők legyenek az elhasználódott 4 kB-os blokkok, így feláldozható a kapacitás egy része a tűrőképesség növelése érdekében, valamint biztosítható, hogy a garbage collection ne lassítsa le a meghajtó írási teljesítményét. Ennek a hasznossága elvben vitathatatlan, de az már kérdés, hogy erre a gyakorlatban szükség van-e. A Google adatai szerint az SSD működési ideje növeli az esélyt a hibákra, nem pedig a használatuk, vagyis ilyen formában az over-provisioned mód az blokkok helyettesítésére nem feltétlenül szükséges. A vállalat adatai alapján még a leggyengébb, 3000 írási ciklusra hitelesített MCL-s SSD-k sincsenek a tűréshatáruk közelében.

Van viszont rossz hír is. Az adatok alapján látszik, hogy az SSD-k kisebb valószínűséggel romlanak el, mint a HDD-k, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel következik be adatvesztés, tehát a biztonsági másolatok készítése fontosabbá válik. Ezzel kapcsolatban az egyes meghajtókra megadott Uncorrectable Bit Error Rate (UBER) specifikációk nem érnek semmit, így ezeket figyelmen kívül kell hagyni.

Az új SSD-ken a hibás blokkok gyakoriak, és ha egy új SSD-n viszonylag sok hibás blokk van, akkor több másik blokk elvesztésére is jóval nagyobb az esély. Mindemellett az is látszik, hogy az SSD-k 30-80%-a hajlamos legalább egy hibás blokk kialakulására négy éves működés mellett, és 2-7%-uk legalább egy teljes NAND flash lapkát is elveszít ez idő alatt.

Az alábbi oldalon letölthető tanulmányt egyébként Bianca Schroeder, a Torontoi Egyetem professzora, illetve Raghav Lagisetty és Arif Merchant, a Google szakemberei állították össze.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés