Hirdetés

Meghalt a FirePro, éljen a Radeon Pro!

Az AMD új márkanevet vezet be a professzionális piacra, amivel reagálnak a szegmens változásira.

Az AMD hivatalosan is bejelentette, hogy a FirePro helyett mostantól Radeon Pro néven érkeznek a piacra a professzionális VGA-ik. Ennek az első képviselője egyébként a Radeon Pro Duo volt, de akkor még nem árulták el, hogy ez egy alapvető váltás is lesz a stratégiában.

A vállalat szerint a változást az indokolja, hogy ma már teljesen más professzionális piaccal kell szembenézni. Számos olyan eleme van a szegmensnek, ami változás előtt áll, vagy szimplán új piacok keletkeznek. Utóbbira példa a virtuális valóság, ami külső szemlélő számára könnyűnek tűnik, de a tartalomkészítők oldalán rengeteg problémával kell megharcolni. Nyilván ezek enyhítésére érkezett tavasszal a Radeon Pro Duo.


[+]

Sokkal nagyobb változás lesz azonban a már létező piacok átalakulása. Egyrészt a valós idejű videojáték-motorok már a professzionális területeken is egyre nagyobb szerephez jutnak, másrészt az ipar bevezetett két explicit grafikus API-t (DirectX 12 és Vulkan), ami tulajdonképpen azt eredményezi, hogy a szegmensen belül használt szoftverek jó része újra lesz írva. Utóbbi azért nagy változás, mert megváltoztatja a cégek fejlesztéseit is, ugyanis az új API-khoz való meghajtók rendkívül vékonyak, vagyis az eddigi befektetések máshogy kell elosztani. Mivel a meghajtók egyszerűsödése miatt ezekben már rendkívül kevés teljesítményt lehet találni, a fókuszt az AMD-nél a middleware-ek fejlesztése és támogatása fogja jelenteni.

Ezzel kapcsolatban a fő bejelentés a FireRender nevű, fizikai alapú, path tracinggel dolgozó leképezőmotor átnevezése, és ezzel együtt nyílt forráskódúvá tétele a GPUOpen kezdeményezésen belül. Az immáron Radeon ProRender nevet használó fejlesztés többek között már elérhető az Autodesk 3ds Max, a SolidWorks és a Rhino programokhoz egy beépülő modul formájában, és hamarosan érkezik az Autodesk Maya mellé is. A rendszer üzemképes Windows, Mac és Linux operációs rendszeren, illetve a szabványos, OpenCL 1.2-es alapok miatt gyártófüggetlen, vagyis az AMD hardverei mellett működik az Intel és az NVIDIA megoldásaival is. A ProRender fő előnye, hogy abszolút képes kihasználni a heterogén hardverkörnyezetet, így a többi megoldással ellentétben CPU-k és GPU-k kombinációjával, illetve az APU-kkal is hatékonyan skálázódik.


[+]

A ProRender által megcélzott piac persze nagy, hiszen létezik már az OctaneRender, a V-Ray, az iRay, a Thea Render, a LuxRender, a Cycles, stb. Ugyanakkor mindegyiknek megvan a maga problémája. A gyors leképezőknél borzalmasan drága a licenc, míg az ingyeneseknél kevésbé jó a minőség, illetve a sebesség. Arról nem is beszélve, hogy az egyes leképezők más-más hardverekkel működnek a legjobban, vagy rosszabb esetben egy gyártóhoz kötik a működést. A ProRender azzal a céllal jött létre, hogy a piacon elérhető legyen egy olyan gyors leképező, amely ingyenes és jó minőséget is ad. Mindemellett a nyílt forráskód biztosítja azt, hogy az iparág szereplői különböző optimalizálásokon keresztül még jobbá tegyék, akár specifikusan, akár általánosan.

Az új termékek szempontjából három modell érkezik a Radeon Pro WX sorozatba. Az elnevezésnél fontos kiemelni, hogy a WX a munkaállomásra való utalás, míg a Pro egyfajta megkülönböztető jelző, ami ezentúl azt fogja jelenteni, hogy az adott hardvert maga az AMD gyártja, illetve 10 év garanciát vállalnak rá. Mindemellett a FirePro sorozatnál megszokott állandó telefonos ügyfélszolgálat is elérhető lesz, és az AMD szerint 5 percen belül fogadják a hívást.

AMD Radeon Pro WX4100, WX5100 és WX7100 AMD Radeon Pro WX4100, WX5100 és WX7100 AMD Radeon Pro WX4100, WX5100 és WX7100
AMD Radeon Pro WX4100, WX5100 és WX7100 [+]

A hardverek képességeire rátérve az új Radeon Pro WX WX4100, WX5100 és WX7100 VGA-k eddig ismert paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD új generációs Radeon Pro WX sorozat
Típus WX4100 WX5100 WX7100
GPU kódneve Polaris 11 Polaris 10
Polaris 10
Multiprocesszorok száma
16 28 32
Shader részelemek száma 1024 1792 2048
Textúrázó csatornák száma 64 112 128
Memóriabusz 128 bit 256 bit 256 bit
Memória típusa GDDR5 GDDR5 GDDR5
VRAM kapacitása 4 GB 8 GB 8 GB
Blending egységek száma 16 32 32
DisplayPort 1.3 kimenetek száma 4 darab (mini) 4 darab 4 darab

A táblázatban szereplő megoldások közül a Radeon Pro WX4100 félmagas kialakítású, míg a többi normál megoldás, de egyik hűtője sem foglal el extra bővítőhelyet. Bár az AMD az órajeleket nem adta meg, azt azért elárulták, hogy a Radeon Pro WX4100, a WX5100 és a WX7100 rendre 2, 4 és 5 TFLOPS feletti teljesítményt kínál.

Az átalakuló piacra reagálva az AMD az árakat is másképp szabja majd meg. Bár a leleplezett kártyák csak a negyedik negyedévben érkeznek, annyit már tudni, hogy a Radeon Pro WX7100 professzionális terméktámogatás mellett is 1000 dollár alatt lesz, és a többi nyilván még olcsóbban kerül a boltokba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés