Megbűnhődtek a kartellező memóriagyártók

Hirdetés

Véget ért az Európai Bizottság régóta elhúzódó vizsgálata, mely tíz memóriagyártó árazását vizsgálta az öreg kontinensen. Az ítélet alapján a Samsung, a Hynix, az Infineon, az NEC, a Hitachi, a Mitsubishi, a Toshiba, az Elpida, a Nanya és a Micron kartellt alakított ki, melynek hatására mesterségesen koordinálták az 1998. július 1-jétől 2002. június 15-éig terjedő időszakban az OEM gyártók számára szállított DRAM chipek árazását.

Az Európai Bizottság mind a tíz gyártót elítélte, ám a Micron egyedüliként nem kapott pénzbüntetést, hiszen vádalkut kötöttek az ügyészséggel, amivel nagymértékben segítették a nyomozást. A maradék kilenc gyártó összesen 331 millió eurós bírságot kapott, melynek legnagyobb részét a Samsung (145,7 millió euró), az Infineon (56,7 millió euró) és a Hynix (51,4 millió euró) fizeti ki.

A vizsgálat alatt talált bizonyítékok szerint az árkartellnek a Rambus RDRAM technológiájának túlárazásában is része volt, aminek hatására a gyártók ki akarták kerülni a Rambus által birtokolt technológiák utáni licencdíjak kifizetését. Bár az RDRAM ellen sikeres volt a fellépés, a Rambus a szabadalmai után fizetendő összeget a bíróságon harcolta ki a nagyobb memóriagyártóktól.

Előzmények

Hirdetés