Máris készül a PCI Express 6.0

A PCI-SIG nem lassít, az évekig tartó lazulás után csak úgy szórja a dupla tempót.

Hirdetés

A PCI-SIG bejelentette, hogy megkezdték a PCI Express 6.0 fejlesztését, amely a már véglegesített, de még nem elérhető PCI Express 5.0-t fogja váltani. A friss szabvány ezúttal is a tempó duplázását tűzte ki célul, vagyis csatornánként 64 gigatranszfer/másodperces teljesítményt fog kínálni. Ez a PCI Express 5.0-hoz képest kétszeres, a 4.0-hoz viszonyítva négyszeres, míg a 3.0-hoz mérve nyolcszoros sebességelőny kínál.


[+]

Az új szabvány már nem NRZ (non-return zero), hanem PAM4 (négyszintű pulse-amplitude modulation) móddal működik, ami soros csatornára levetítve több információ mozgatását teszi lehetőév, méghozzá azonos időtartam alatt. Emellett bevezetésre kerül a FEC (forward error correction), ez a hatékonyságot növeli.


[+]

A PCI Express 6.0 természetesen visszafelé kompatibilis lesz, de ez aligha lehet meglepetés. A PAM4 használata miatt azonban ennek lesznek kellemetlenségei, ugyanis gyakorlatilag a PCI Express interfészt kétszer kell majd implementálni, hogy az NRZ-vel való kompatibilitást meg lehessen oldani. Ez nyilván a költségek szintjén majd emelkedést fog okozni.

A PCI-SIG terve szerint a PCI Express 6.0 specifikációit 2021-ben fogják véglegesíteni, ami azt jelenti, hogy a 2023-as esztendő környékén már lesznek is rá tényleges hardverek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés