Hirdetés

Márciusban leáll a kínai memóriagyártás igáslova?

A korábbi tiltás viszonylag gyorsan elérte a célját, pedig még az sem világos, hogy az USA jogosan aggódik-e.

Még az előző év októberében számoltunk be arról, hogy felkerült az USA tiltólistájára a Fujian Jinhua. Mára nehézkessé vált a kínai cég helyzete, hiszen nem tudják beszerezni azokat az Egyesült Államokból származó anyagokat és eszközöket, amelyek elengedhetetlenek a memóriagyártás folytatásához. A Financial Times úgy tudja, hogy ezek nélkül márciusban le kell állítani a termelést.

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma továbbra is kitart amellett, hogy a Fujian Jinhua fennállása nemzetbiztonsági kockázatként értelmezhető, de nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az aggodalmuk jogos, vagy ha van, akkor azt nem hozták nyilvánosságra. Többen továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy az Egyesült Államok lépése csupán egy válasz volt, amiért Kína ideiglenesen kitiltotta a Micront. Utóbbi cég ráadásul azzal vádolja az UMC-t és partnerét (Fujian Jinhua Integrated Circuit Co.), hogy memórialapkákra vonatkozó üzleti titkokat loptak tőlük.

A Fujian Jinhua az okoktól függetlenül igen nehéz helyzetben van, hiszen éppen egy 5,7 milliárd dolláros gyárépítési projektet fejeznek be, de ez az üzem nem fog tudni működni, ha a gyártáshoz szükséges eszközöket nem szerzik be. Ezzel gyakorlatilag az USA komoly ütést mér a kínai memóriagyártásra, amelynek a Fujian Jinhua volt a legfőbb szereplője.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés