Már készül a gyorsítók programozását egyszerűsítő SYCL 2.0

Hirdetés

A Khronos Group nagyjából egy évvel korábban mutatta be a SYCL-t, amelyről az alábbi hírben írtunk bővebben. Az OpenCL 1.2-höz készülő SYCL 1.2 verzió véglegesítésére még az év első felében sor kerülhet, így nagyságrendekkel egyszerűbbé válik a gyorsítók programozása, amit egyébként a Codeplay egy egyszerű képpel szemléltetett már. A programkód ezen ugyan nem látszik, de ugyanaz a program fut le, így a programozók dolga lényegesen egyszerűbb lesz.

A SYCL 1.2 problémája azonban, hogy az OpenCL 1.2-re épül, így az OpenCL 2.0 újításai nem használhatók benne. Bár az egységes virtuális memória azért bekerült, de csak FGB, azaz Fine Grain Buffer módban működik, vagyis az elérhető hardverek közül csak az AMD Kaveri és az Intel Broadwell kódnevű lapkák képesek előnyt kovácsolni belőle.

A SYCL 2.0 elsődlegesen az OpenCL 2.0 maradék funkciójára koncentrál, így ezzel is megoldható lesz elméletben minden olyan probléma, amire OpenCL 2.0-ban lehet megoldást találni.

A SYCL-re egyébként elképesztően nagy a fejlesztői érdeklődés, így a Khronos Group és a Codeplay a jövőben nagyobb hangsúlyt helyez majd az új verziók fejlesztésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés