Ezúttal hardverrel próbálna szerencsét a Lucid

A Lucid az elmúlt években számos érdekes szoftveres vagy hardveres technikát fejlesztett, de igazából egyik sem lett átütő siker. A vállalat most Thunderbolt interfészre köthető, VGA-kat fogadó dokkolón dolgozik, mely az Intel 2013-ra előírt Ultrabook specifikációit figyelembe véve hasznos kiegészítő lehet, mivel a 9 órás kötelező üzemidő viszonylag nagy akkumulátorért kiállt, ami könnyen a dedikált mobil GPU-k kiszorításához vezethet.

Hirdetés

A vállalat az IDF-en mutatta be a rendszert működés közben. Mivel más cég is kísérletezett már hasonló koncepcióval, világrengető újdonságról nem lehet beszélni. Tulajdonképpen a Lucid megoldásánál is elmondható, hogy teljes szélességű PCI Express porttal rendelkezik, ám a Thunderbolt adatátviteli sebessége nagyjából a 2.0-s x2-es PCI Express port szintjén van, emellett a vezeték késleltetése is jelentősen magasabb, mint amit egy PC-ben lehet mérni. Ez mindenképpen sebességvesztéshez vezet majd.

Az előbbiek miatt a vállalat csak egy AMD Radeon HD 6700-as sorozatba tartozó VGA-t helyezett a dokkolóba, mivel az ilyen sebességű terméket annyira még nem limitálja a Thunderbolt port adatátviteli tempója. Természetesen gyorsabb VGA-val is lehet próbálkozni, de rendkívül korlátozott sebességű kommunikációs csatorna miatt a skálázódás gyenge lesz.


(forrás: LaptopMag)

A Lucid a demonstráció során megmutatta, hogy a dokkoló csatlakoztatása után a kijelző azonnal átvált a külső házban található grafikus vezérlőre, emellett az összeköttetés menet közben is megszakítható. Ezt persze nem ajánlott megtenni, hiszen az adott program képtelen tovább futni, de a lényeg, hogy a hardver nem szenved károkat.

Sajnos arról nincs adat, hogy a Lucid mikorra tervezi piacra dobni a VGA-s dokkolóját, az viszont borítékolható, hogy egyszer megjelenik. Ez fontos szempont, ugyanis a legtöbb olyan vállalat, amely bemutatott már hasonló koncepciót még abban sem volt biztos, hogy lesz egyáltalán belőle megvásárolható termék, amit jellemzően azzal magyaráztak, hogy az előzetes felméréseik szerint a kereslet elképesztően alacsony lenne rá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés