Lenovo blog: ThinkPad P generációváltás

  • (f)
  • (p)
Írta: rudi | 2017-03-14 15:17 | Forrás: PROHARDVER!

Hamarosan piacra lép a Xeon processzoros munkaállomások új nemzedéke.

A Lenovo a ThinkPad P sorozatba tömöríti a legkomolyabb teljesítményű mobil számítógépeket, melyek munkaállomásokba szánt Xeon E3 v6 processzoraik és NVIDIA Quadro grafikus egységeik révén a legkomolyabb ipari elvárásoknak is megfelelnek. Februárban jelentette be a vállalat a háromtagú család frissítését; most egy kicsit közelebbről megnézzük, mi változott.

ThinkPad P51s
ThinkPad P51s [+]

Még vékonyabb lett a 15,6 hüvelykes, karcsú típus, ami a P50s után a ThinkPad P51s nevet kapta. Arra szánják, hogy a sokat utazó szakemberek meg tudják mutatni a bonyolult 3D modelleket és tervrajzokat ügyfeleiknek, ezért nem a maximális teljesítményt, hanem a hordozhatóságot tartották szem előtt. A 15,6 hüvelykes laptop újratervezett háza mindössze 20,2 mm vastag, indulósúlya pedig 1,95 kilogramm, ennek ellenére megfelel az ütésállósággal kapcsolatos katonai szabványnak. Akkumulátora kettős: van egy belső áramforrása, amit egy külsővel lehet kiegészíteni, utóbbi menet közben akármikor cserélhető a laptop kikapcsolása nélkül.

Hardverben a hetedik generációs vPro támogatású Core i7 processzor a meghatározó, mellé két DDR4 memóriafoglalatot tettek, így 32 GB a maximális konfiguráció. Új a Quadro M520M grafikus vezérlő, ami Maxwell architektúrás, GM108 chipre épül 384 számolóegységgel és 1 GB GDDR5 memóriával, mert ugye itt a könnyűség és nem a nyers elő a lényeg. Ez a kártya is szépen meghajtja majd a Full HD vagy akár 4K felbontású kijelzőt, az adatok tárolásáról pedig 2,5 hüvelykes és NVMe támogatású SSD gondoskodik. Útközben a kapcsolatot az ac-s Wi-Fi modul mellett mobilinternet modem biztosítja.

ThinkPad P51
ThinkPad P51 [+]

Ha szükség van a komoly teljesítményre, akkor jöhet a ThinkPad P51. Itt semmit nem változtattak a külsőn, maradt a 2,5 centiméter körüli vastagság és a 2, 5 kilogrammról induló súly, mint az elődnél. A processzor viszont négymagos, és nem csak hetedik generációs Core i7, hanem Xeon E3-v6 is lehet, a DDR4 memóriát pedig négy foglalat várja 64 GB-os maximummal. Grafikus gyorsítónak a Maxwell családba tartozó Quadro M2200M-et vetették be, aminek 1024 számolóegysége és 4 GB memóriája van. Természetesen itt is van M.2 SSD-állás és mobilinternet modem, ezen felül pedig kapunk ExpressCard bővítőhelyet. A kijelző ezúttal is Full HD vagy 4K felbontású lehet, opcionálisan X-Rite Pantone kalibrációval szállítják.

Ha valakinek még ez is kevés lenne, akkor lép színre a nagyágyú, a ThinkPad P71. Ennek a 17,3 hüvelykes, majdnem három centiméter vastag és 3,4 kilogrammról induló modellnek szintén hetedik generációs Core i7 vagy Xeon E3-v6 processzora lehet akár 64 GB memóriával megtámogatva. Hatalmas előrelépést jelent viszont a 15,6 hüvelykesekhez képest a Pascal architektúrás grafikus gyorsító. A Quadro P5000M-ben 2048 számolóegység és 16 GB memória dolgozik, a HTC és az Oculus virtuális valóság headsetjével is együttműködik, bírja az NVIDIA VR-Ready címkéjét. Talán mondani sem kell, hogy minden lényeges csatlakozó és kiegészítő megtalálható rajta, akkumulátora majdnem száz wattórás, és mobilinternet modemmel is rendelkezik.

ThinkPad P71
ThinkPad P71 [+]

Az újdonságok március-április folyamán kerülnek a piacra. Magyar árakat és konfigurációkat egyelőre nem tudunk mondani, de több mint valószínű, hogy az elődök árképzését veszik át. Ez annyit tesz, hogy a ThinkPad P50 nagyjából 650 000 forintról, a vékony P51s 700 000 forintról, a nagy P71 pedig körülbelül 800 000 forintról startol majd.