Itthon is bemutatkoztak a Lenovo Santa Rosa-alapú noteszgépei

A Lenovo Magyarországon is bemutatta az Intel Santa Rosa kódnevű Centrino platformjára alapozó notebookok első típusait, bár a kereskedelmi forgalomban az új modellek csak nyártól lesznek elérhetők. A ThinkPad termékcsalád az R61 és a T61 személyében egyelőre két notesszel bővül, az olcsóbb kategóriát képviselő Lenovo 3000-es széria pedig az N200-zal gyarapodik.

Hirdetés

A gyártó hagyományosan konzervatív kialakítású notebookjait tekintve fontos elmozdulás, hogy mindhárom modell széles kijelzővel érkezik – az N200 15,4 hüvelykes, a ThinkPadek pedig 14,1 hüvelykes megjelenítőt kapnak. Ez nem a termékfilozófia változását, hanem az LCD panelek gyártóinak gyakorlatát tükrözi, melyek a trendek szerint egyre kevésbé hajlandóak normál képarányú paneleket szállítani. Ennek ellenére, elsősorban üzleti ügyfelei igényeinek megfelelve, a Lenovo a T61-et 14 colos, az R61-et pedig 15 colos normál kijelzővel is piacra fogja dobni, emellett mindkét szériában elérhetők lesznek 15,4 hüvelykes widescreen modellek is.


ThinkPad R61 14,1" widescreen

A Santa Rosa platform újításait a Lenovo saját fejlesztésekkel fejelte meg. A ThinkPad noteszek stabilitását, strapabíróságát egyebek mellett a Roll Cage-nek nevezett belső vázszerkezet alapozza meg. Újdonság, hogy immár a kijelzőmodul és a fedlap közé is beépítik a könnyű, de masszív vázat, mely ráadásul nem is csak a merevségre, nyomás- és ütésállóságra van jótékony hatással. Az LCD Roll Cage-ben kialakított csatornákban helyezik el a WWAN és WLAN antennákat is, melyeket így mind a kijelző, mind a többi antenna sugárzása által okozott interferenciáktól jobban tudnak védeni – a hatás az antennák teljesítményének növekedésében mutatkozik meg.


LCD Roll Cage

A hűtőrendszert is továbbfejlesztették, így a friss ThinkPadek, bár elődeikhez képest valamivel több energiát disszipálnak, a jobb hatásfok miatt összességében kisebb felszíni hőmérséklettel és halkabb aktív hűtéssel üzemelhetnek. Vállalati rendszergazdák számára érdekes elsősorban a lehetőség, hogy a BIOS-ban egyesével le lehet tiltani a különféle interfészeket, vezérlőket, mint a PCI Express, az USB, a második IDE kontroller, a PC Card aljzat vagy akár a hálózati adapter; mindennek biztonsági szempontból lehet komoly jelentősége.

A multimédiás felhasználást szolgálva az új modellekben megjelent a webkamera, a FireWire port és a 4 az 1-ben memóriakártya-olvasó. Rendeléskor a bővítési lehetőségeket is jobban testre lehet szabni, hiszen a vásárló a PC Card, ExpressCard, SmartCard-olvasó, illetve memóriakártya-olvasó aljzatok különféle kombinációi közül választhat. A mindennapos használat során praktikus lehet a finom beállítási lehetőségeket kínáló energiamenedzsment Battery Stretch nevű funkciója. Ez lényegében egy „vészgomb”, mely visszafogja a rendszer teljesítményét és lekapcsol minden, az adott pillanatban felesleges alkatrészt (például rádiós modulok, hangszórók, optikai meghajtó stb.), hogy az akkus üzemidőt néhány értékes perccel megtoldja.

Platformszinten meg kell említeni, hogy a Lenovo a ThinkPad noteszekben természetesen használja az Intel integrált GMA X3100 grafikus vezérlőjét is, ott viszont, ahol külön grafikus processzor kerül a gépbe, ATI helyett ezentúl NVIDIA chipekkel találkozunk – modelltől függően Quadro NVS vagy FX GPU hajtja meg a kijelzőt. A mobilhálózatokon történő adatátvitelt lehetővé tevő modul mellé bizonyos típusok Wireless USB interfészt is kapnak, azonban az Intel 802.11a/g/n szabványokat támogató (Kedron) Wi-Fi vezérlőjének pre-802.11n funkciója alapértelmezésben egyelőre – a kompatibilitási kérdések tisztázásáig – le lesz tiltva.

A ThinkPadek most bejelentett két típusát a következő másfél hónapban újabb R, T és X sorozatú notebookok követik a Santa Rosa platformra alapozva. Operációs rendszerként a Windows Vista egy-egy Home és Business változatát kínálják, de üzleti felhasználóknak módjuk van igény szerint a Windows XP-re is visszaváltani.


Roll Cage a ThinkPad T61 14,1" widescreen modellben

A termékbemutatón Gottlieb István, a Lenovo magyarországi vezérigazgatója értékelte a cég immár kétéves tevékenységét is. Az IBM veszteséges PC üzletágát felvásárló kínai vállalat szolid, folyamatos növekedést tudott felmutatni, miközben mind a nyolc negyedévben nyereséget mutatott ki. Nem titok ugyanakkor, hogy a kezdeti időszakban nem a terjeszkedés volt a fő cél, hanem a konszolidáció és az IBM örökségére támaszkodva a Lenovo brand erősítése.

A Lenovo nem csupán PC-gyártó, hanem a legnagyobb kínai informatikai vállalatként elsősorban a belpiacon komplett palettával rendelkezik a mobil és szórakoztatóelektronikai eszközöktől a nagyvállalatoknak kínált szerverekig és szolgáltatásokig. A nyugaton egyelőre ismeretlen termékek közül számos már a 2007. április 1-jén elkezdődött üzleti évben eléri Európát. Első körben a nagyobb célpiacokon, de egy éven belül már talán hazánkban is megjelennek a fogyasztóknak szánt, Lenovo márkájú informatikai és szórakoztatóelektronikai készülékek, majd a későbbiekben vállalati alkalmazásra szánt termékek is érkeznek. Ezzel párhuzamosan a gyártó erősíti jelenlétét a kiskereskedelemben, miközben azért továbbra is az üzleti szegmens képezi értékesítéseinek gerincét. Jó hír, hogy a stratégiai áthangolódások ellenére a vállalat nem változtat erős terméktámogatási rendszerén, azaz ezentúl is az IBM biztosítja a szervizt, a Lenovo gépek támogatását, valamint pénzügyi-finanszírozási szolgáltatásokat is nyújt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés