Szállítja partnereinek az első FPGA-s Xeont az Intel

Az Altera felvásárlásának első gyümölcse, egyelőre csak a főbb partnerek számára.

Az Intel az elmúlt év nyarán mutatta be a skálázható Xeon sorozatot, amely tényleg rengeteg modellt kínált az érdeklődők számára. Most azonban a platform kiegészül egy egészen különleges fejlesztéssel, ami a Skylake-SP lapkát kombinálja az Arria 10 FPGA-val. Utóbbi technológiára a vállalat az Altera felvásárlásával tett szert.

Hirdetés

Az új processzor ugyanúgy LGA3647-es foglalatba helyezhető, a lényeg itt annyi, hogy a CPU lapkája mellé kerül az FPGA, méghozzá ugyanarra a tokozásra. Az összeköttetés egy UPI és két darab nyolcsávos PCI Express 3.0-s linken keresztül valósul meg, továbbá az FPGA programozását lehetővé tevő interfész sem hiányzik. Ez azt is jelenti, hogy az FPGA-val rendelkező Xeonokból kétutas kiépítés hozható létre a még elérhető két UPI linkkel, míg a bővítőkártyák számára 32 darab PCI Express 3.0-s csatorna marad az FPGA oldaláról pedig elérhető a HSSI (High Speed Serial Interface).


[+]

Egy korábbi dia alapján az új, FPGA-val rendelkező Xeonok nem fognak garantáltan működni az eddigi rendszerekben, mivel az FPGA-nak szükséges energiát a tokozás biztosítja, és erre az eredeti Purley platform specifikációját nem készítették fel. Ettől függetlenül a gyártópartnerek gondolhattak a jövőre, de erről mindenképpen specifikusan kell kérdezni az érintetteket. A TDP szempontjából a CPU maximum 165, míg az FPGA 90 wattos keretet kaphat. Az energiaellátás viszont megosztott lesz, vagyis ha mindkét részegység dolgozik, akkor munkamenet függvényében lesz paraméterezve a teljesítmény. Ha csak az egyik lapkának van feladata, akkor nyilván megkaphatja a maximális TDP keretet.

Az Intel Xeon Gold 6138P with Arria 10 FPGA nevű terméket kínál jelenleg a partnereknek, ami a CPU oldaláról valószínűleg megfelel a Xeon Gold 6138-nak, míg az FPGA szerepét egy Arria 10 GX 1150-es modell látja el. A Fujitsu állítólag az egyike azon cégeknek, amelyek érdeklődnek az integrált FPGA-s megoldások iránt.


(forrás: PC Watch)

Azt nem tudni, hogy az Intel Xeon Gold 6138P with Arria 10 FPGA nevű fejlesztés mikor lesz általánosan elérhető, valószínűleg egy ideig csak a főbb partnerek építhetnek rá, de a következő generációs Xeon sorozat esetében már minden bizonnyal nagyobb szerepet kap ez a fajta integrált megoldás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés