FPGA-val érkeznek az új Xeonok?

A Cascade Lake lapkákra épülő szerverprocesszorok nem az általános teljesítményre építenek, hanem az érdekes újításokra.

Hirdetés

Az Intel még az előző év nyarán mutatta be a Purley platformot, amelybe az új Xeon generáció volt használható, és egy ideje az sem titok, hogy készül az utód. Ezek már Cascade Lake kódnéven érkeznek, és a jelenlegi adatok szerint a Skylake-SP csúcsmodelljéhez hasonlóan maximum 28 magot fognak tartalmazni, illetve marad a 14 nm-es gyártástechnológia is. Az információkat a VideoCardz szállította egy olyan diáról, amely állítólag az Intel szaúdi konferenciájáról származik.


(forrás: VideoCardz)

Pár részlet persze már februárban kiderült a frissítésről, és látszatra mintha nem változna semmi, ugyanaz a tokozás, ugyanaz a magszám, a 70 és a 205 watt közötti fogyasztás sem módosult, de valójában az finomságok a részletekben rejtőznek. A Cascade Lake általános újítása, hogy az architektúra némileg továbbfejlődik, ahogy a magasabb órajelek is elérhetővé válnak, illetve a memóriavezérlő bizonyos konfigurációkban már támogatni fogja a 2933 MHz-es memóriákat is, valamint azok a DDR4-es modulok is használhatók, amelyek 16 gigabites lapkákat alkalmaznak. Mindezek mellett bizonyos Xeon modelleknél megjelenik az Apache Pass DIMM támogatása, ami lényegében a 3D XPoint memóriákat használó modulokat jelenti. Ezt a képességet az Intel eredetileg a Skylake-SP-nél szerette volna hozni, de nem tudták tartani a terveket.

Végül az igazi érdekesség, hogy az új Xeon sorozatnál az FPGA is fontos szerepet játszhat, ugyanis az ARM-alapú Arria 10 termékcsalád egyes modelljei beköltöznek a processzor mellé a tokozásra. Ez valószínűleg modellfüggő lesz, de mindenképpen ez a legérdekesebb változás a Skylake-SP generációhoz képest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés