Újabb Radeonnal szerelt termékkel készül az Intel

A letiltott IGP-vel rendelkező Cannon Lake-et egy mobil AMD Radeon RX 550 segíti ki egy érkező NUC-ban.

Az Intel és az AMD összeborulása úgy néz ki, hogy túlmutat a Kaby Lake-G kódnevű fejlesztésen, ugyanis a Santa Clara-i óriáscég egy olyan NUC rendszerrel készül, ahol a régóta fejlesztett, Cannon Lake kódnevű lapka egy AMD Radeon dedikált GPU mellett mutathatja meg tudását.

Ez talán nem is olyan furcsa, ugyanis év eleje óta lehet hallani, hogy kétféle Cannon Lake konfiguráció készül. Az egyikben a két mag mellett dolgozik majd egy GT2-es, Gen10 architektúrára épülő IGP, míg a másikban utóbbi egység le lesz tiltva. Az okok még mindig nem ismertek, valószínűleg a 10 nm-es gyártástechnológia még mindig nem muzsikál túl jól, de a vállalat nem húzná tovább az időt, és kiadnának egy csonka lapkát, aminek a kihozatala javítható az IGP letilthatóságával. Utóbbi gyakorlatilag a lapka majdnem felét kiteszi, tehát még ha sok is a gyártási selejt, akkor is rendkívül nagy az a terület, ami lekapcsolható. Ez az aktív IGP-vel rendelkező Cannon Lake megjelenését is segíti, ugyanis a teljesen jó lapkák szimplán elrakhatók későbbre.

Az UL Benchmarks (néhai Futuremark) adatbázisában már fel is tűnt az a NUC (Crimson Canyon), amelyben egy IGP-től megfosztott Cannon Lake dolgozik, név szerint a Core i3-8121U jelzésű modell, és mellette egy AMD Radeon RX 550 teljesít szolgálatot, 2 GB-nyi GDDR5 memóriával felvértezve. Azt még nem tudni, hogy ebben az esetben a meghajtót az Intel készíti-e a grafikus vezérlőhöz vagy az AMD. Feltételezhetően az utóbbi vállalat, ugyanis itt jóval egyszerűbb kapcsolat lehet a két érintett között, mint a Kaby Lake-G esetében. Gyakorlatilag az Intel a NUC-ot egy szimpla gyártópartnerként kínálhatja a piac számára, méghozzá az AMD technológiájára építve. Ugyanakkor ezzel a Santa Clara-i óriáscég jogot formál arra is, hogy meghatározzon bizonyos dolgokat, például a gyári Radeon Software eszközillesztő telepíthetőségének lehetőségét, amiről OEM partnerként joga van dönteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés