Az Intel formálisan bejelentette az új Xeon Phi gyorsítót

Az új Xeon Phi alapjául szolgáló Knights Landing lapkáról két éve lehetett először hallani, amelyet idén tavasszal részletesebben is ismertet az Intel. Az is kiderült már, hogy az érkező termékek speciális HMC memóriát használnak, amelyet a vállalat az éppen zajló SC15 konferencián MCDRAM néven emlegetett.

Hirdetés

Az Intel az SC15-ön leginkább a memóriaarchitektúrára koncentrált, mivel itt változik sokat a Xeon Phi. Az alapértelmezett működés szempontjából a cache mód lesz aktiválva, amelyben a 16 GB-nyi MCDRAM gyorsítótárként funkcionál a 384 GB-nyi DDR4 memória előtt. Ennek az előnye, hogy nem igényli az eddig megírt kódok módosítását, viszont hátránya, hogy megnő a cache-miss esetében bekövetkező büntetés a megnövekedett késleltetés miatt.

A Knights Landing kódnevű lapka
A Knights Landing kódnevű lapka

Az alapértelmezett dizájn egyik alternatívája a flat mód lesz, amikor az MCDRAM és a DDR4 memóriatárak különállóak, tehát a kapacitásuk összeadódik. Ennek az előnye, hogy a fejlesztő eldöntheti, hogy milyen adatokat hol akar tárolni, de hátránya, hogy ezt nyilván meg kell írni a programkódban, ami jóval nagyobb szoftveres költségeket jelenthet. Ehhez lesz egy külön szoftverkönyvtár is.

Végül lesz még egy hibrid mód is. Ami a cahe és a flat mód keverése. Ilyenkor 8 GB-nyi tárterület az MCDRAM-ből gyorsítótárként működik, míg a maradék 8 GB flat módban üzemel a DDR4-es memóriákkal. Ez a mód a legjobb és a legrosszabb is egyben, ugyanis a fenti két mód előnyei és hátrányai egyszerre jelentkeznek. Ahol viszont van elég pénz a szoftverfejlesztésre ott a hibrid mód az ajánlott, mivel ezzel érhetők el a legjobb eredmények.

A memóriamódok között a váltást a Xeon Phi BIOS-ában kell majd elvégezni, és a módosítások újraindítást igényelnek.

Az új Xeon Phi modellek részletes bejelentése csak a következő évben várható leginkább akkor, amikor hivatalosan is elérhetők lesznek. Annyi biztosnak tűnik, hogy az Intel az első modelleket a következő esztendő első negyedévében bemutatja és ezek valószínűleg gyorsítókártyák lesznek. Az órajel szempontjából a vállalat 1,3 GHz körüli értéket kínál majd a legtöbb modell esetében. Emiatt a számítási teljesítmény dupla pontosság 3 TFLOPS körül lesz.

Az új Xeon Phi mellé az Intel az Omni-Path architektúrát is elérhetővé tette, amelyről az alábbi hírben írtunk. Ez a fejlesztés eredetileg Omni Scale Fabric néven futott, de az Intel ezt megváltoztatta, viszont maga a működés nem módosult.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés