Jövőre jöhetnek az első 5G-s mobil PC-k

Az Intel és a Qualcomm a célegyenesben van az erre vonatkozó fejlesztéseivel

Az 5G egy fontos lépés lesz a következő évek során a mobilkommunikáció területén, ugyanis a korábbi mobilhálózati váltásokkal ellentétben ez igazából egy evolúciós ugrásnak tekinthető, amivel az alkalmazási területek is jelentősen bővülhetnek. Nem csupán a másodpercenkénti információátviteli teljesítmény lehet nagyobb, ami 6 GHz alatti tartományban akár elérheti a 6 gigabitet is, hanem a cellánként kiszolgált eszközök száma is nőhet, illetve a késleltetés is alacsonyabb lesz. Nem beszélve arról, hogy mmWave, azaz milliméteres hullámhosszon még jobb lehet a felkínált tempó.

Hirdetés

Nem véletlen, hogy egy ekkora ugrást a gyártók sem hagynak figyelmen kívül, így az Intel és a Qualcomm is gőzerővel fejleszti az 5G-s megoldásokat. Az első, végfelhasználóknak szánt modemek a következő év során meg is érkezhetnek, amelyekre várhatóan egy-másfél év múlva épülnek majd mobil PC-k is.

Az Intel az XMM 8060-as fejlesztést kínálja, ami iránt a Dell, a HP, a Lenovo és a Microsoft érdeklődik. A Santa Clara-i óriáscég nem is igazán rejti véka alá, hogy a Core processzorok mellé a saját 5G-s modemeit szánja, így ütve ki a konkurenseket a nyeregből.

A Qualcomm a Snapdragon X50-es modemmel fog hódítani, amelyet szintén meg lehet majd rendelni mobil PC-be, és valószínűleg lesz valamilyen egyezmény az AMD-vel is, ahogy a mostani LTE modemek eladásánál is van. Utóbbi logikus lépés a Qualcomm számára, elvégre az Intel mindenképpen a saját csomagját fogja erőltetni.

A Qualcomm azt is bejelentette, hogy az 5G-s modemeiket a Samsung 7 nm-es LPP node-ján fogják gyártatni, méghozzá EUV litográfiával. Ezzel a vállalat célja a beépítéshez szükséges terület redukálása, így téve a megoldásukat vonzóvá a folyamatosan méretcsökkenésre törekedő OEM-ek számára.

Természetesen az első 5G-s mobil PC-k ugyan megérkezhetnek még ebben az évtizedben, azért azt hozzá kell tenni, hogy a tényleges terjedés egy hosszadalmas folyamat része lesz, viszont a prémium termékeknél pont ezek az újítások számítanak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés