Meghozta a tömegeknek szánt Optane-t az Intel

Az Optane SSD 800P sorozat betömi a tátongó rést az eddigi megoldások között.

Az Intel Optane memóriája egyelőre nem igazán tekinthető a végfelhasználók számára kedvező alternatívának, ugyanis a gyártónak pont sikerül körbelőnie a tömeges igényeket. Az előző év tavaszán csupán cache SSD-k érkeztek, míg múlt ősszel az Optane SSD 900P sorozat a prémium szintet célozta meg. Valahol a kettő között lenne az az arany középút, amit meg kellene találnia az Intelnek, elvégre azzal nem sokra mennek, ha kínálnak két olcsó alternatívát, amelyek kapacitása annyira kicsi, hogy csak gyorsítótárként használhatók, de az sem túl kedvező, ha a másik végletet két nagyon drága, noha kellően gyors megoldás képviseli.

Hirdetés

A most bemutatott Optane SSD 800P sorozat próbálja fentebb említett rést betömni, végre tényleg értékelhető alternatívát kínálva a tömegek számára. Az 2x-es PCI Express 3.0-s sávot felhasználó, NVMe 1.1-es szabványú meghajtók egy meg nem nevezett Intel SLL3D vezérlőt használnak, amelyhez 128 gigabites, 20 nm-es node-on készülő, 3D Xpoint memóriák kapcsolódnak. A tipikus olvasási és írási késleltetésük rendre 6,75 és 18 mikromásodperc, míg a véletlenszerű olvasási és írási műveletek teljesítménye 250 000 és 140 000 IOPS. A szekvenciális olvasási és írási tempó 1450 és 640 MB/s, a strapabírásuk pedig napi 200 GB öt évig mérve, ami egyébként pont a garanciaidő. Az egységek fogyasztása is kellemes, mivel aktív működés mellett 3,75 W-ot igényelnek, terhelés nélkül pedig beérik 8 mW-tal is.

Az M.2 2280-as formátumú Optane SSD 800P-ből egy 58 és egy 118 GB-os modell lesz, amelyek esetben 1,6 millió órás MTBF üzemidővel kell számolni. Az előbbi ára 129, míg az utóbbié 199 dollár. Ez az egyetlen adat, ami nehezen értelmezhető, mert a specifikációk alapján tényleg olyan megoldásokról van szó, amelyek le tudnák fedni a tömeges igényeket. Gyorsak, relatíve keveset fogyasztanak, mindazt felkínálják, amiért a 3D Xpoint memóriák egyáltalán megszülettek, de teszik ezt eléggé drágán. Még a prémium szintre szánt Optane SSD 900P gigabájtonkénti ára is olcsóbb, és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy 129 és 199 dollárért 256 és 512 GB-os M.2 2280-as SSD-ket lehet vásárolni. Ezek ugyan nem ennyire gyorsak, de adattárolókról lévén szó a kapacitás nem egy háttérbe szorítható tényező.

Az Optane SSD 800P viszont tényleg kezd közelíteni a valós igényekhez, ha az Intel egyszer eltalálja az árat is, akkor még bármi lehet ebből az irányból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés