Intel: korlátozott túlhajtás

Hirdetés

Az Intel 915 és 925X lapkakészletek erősen korlátozzák a rendszer túlhajtásának lehetőségeit – ez derül ki az új chipekre épülő alaplapok bemutatóiból. Elsőként a Tom's Hardware hívta fel a figyelmet arra, hogy a hétfőn bejelentett chipsetekben "tuningzár" található. A lap újságírói szerint az Intel ezúttal a korábbi taktikáknál hathatósabb módszereket vetett be annak érdekében, hogy eltántorítsa az alaplapgyártókat a specifikációk módosítására irányuló ügyeskedésektől. Korábban a gyártók gyakran megelőzték a vállalatot egyes technikai újítások bevezetésében – így például az arra hivatalosan nem képes Intel 845 lapkakészletet "felkészítették" a DDR333 modulok kezelésére –, vagy egyéb, a felhasználók számára előnyös, ám az Intel által nem támogatott újításokat alkalmaztak – mint a 865PE esetében aktivált PAT.

A 915 és 925X lapkakészletekbe azonban az Intel hardveres tuningzárat szerelt, hogy megakadályozza az alaplapgyártókat a DDR2-667 memóriamodulok és az 1066 MHz-es rendszerbusz támogatásának idő előtti bevezetésében. A zár úgy működik, hogy az északi hídba (MCH) épített fáziszárt hurok (PLL) reseteli magát, amint a processzor frekvenciája 10 százalékkal meghaladja a gyári értéket. A gyakorlatban a korlátot meghaladó tuning a számítógép automatikus újraindításával vagy lekapcsolásával jár együtt.

Az első tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egyes alaplapgyártóknak – az Asus és a Gigabyte bizonyosan ebbe a csoportba tartozik – sikerült ezt a védelmet is kijátszania. Legalábbis részben. Az AnandTech vizsgálódásai szerint az Asus P5AD2 Premium lapban akár 24 százalékos processzortuning is elérhető volt, a rendszerbusz frekvenciája azonban 248 MHz fölé nem volt emelhető. Mindez azt jelenti, hogy még a tuningzárat megkerülni próbáló gyártók termékeinél is kompromisszumokra kényszerülnek a túlhajtók. Nem véletlen talán, hogy egyes, a tuningot kifejezetten pártoló alaplapgyártók olyan 875P alapú megoldásokat fejlesztenek, melyek együttműködnek az új, LGA775 (Socket T) foglalatú Pentium 4 processzorokkal is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés