Valami mást hoz a Larrabee utódjának számító Knights Hill helyére az Intel

Arról sajnos nincs pontos adat, hogy mit, de a Knights Hill kódnevű fejlesztésnek ezzel harangoztak.

Az Intel az SC17 rendezvényre egy nagyon érdekes bejelentéssel készült, ugyanis termékbemutató helyett egy készülő fejlesztés törlését jelentették be. A történteket nehéz megérteni, bár az tény, hogy a Larrabee elbukott még az előző évtized végén, a koncepciót viszont továbbvitte a cég. Ezt testesíti meg a Xeon Phi sorozat, amelynek részeként első körben a Knights Corner kódnevű utód került bevetésre, míg később elérhetővé vált a jelentősen továbbfejlesztett Knights Landing is.

A Larrabee tehát nem halt meg csak átalakult, és elvileg érkezett volna a a Knights Landing közvetlen utódjának számító a Knights Hill is. Ez azonban nem fog elkészülni, ugyanis az Intel bejelentette, hogy új architektúrára épülő platformot fejlesztenek a helyére, amivel hatékonyabban tudja célozni az extrém skálázhatóságra tervezett, HPC-piacra szánt rendszereket. Erről az ominózus új generációs fejlesztésről sajnos csak annyit lehet tudni, hogy készül, ami nyilván nem sok. Elképzelhető, hogy az alapok ezúttal is tovább élnek majd egy még újabb koncepció formájában, de az sem kizárt, hogy az Intel a skálázhatósági nehézségeket megtapasztalva végleg feladja az x86/AMD64 erőltetését az adatpárhuzamos végrehajtásra tervezett lapkák tekintetében.

Arról nincs adat, hogy a Knights Hill halála mit jelent a Knights Mill számára, ami nemrég került bele az útitervekbe. Hosszabb távon azonban ez lényegtelen is, mert a Knights Mill egy töltelékplatform lesz, ami csak arra kell, hogy az Intelnek legyen valamilyen eszköze a gépi tanuláshoz, mégpedig addig, amíg az alapjaiban ide tervezett Lake Crest, illetve a későbbi, önállóan is működő Knights Crest meg nem érkezik. Emiatt is hasonlít nagyon a Knights Mill a Knights Landingre, pusztán pár gépi tanulás szempontjából fontos képesség kerül bevezetésre.

Mivel a Knights Hill ki lett végezve, és az új fejlesztés meglehetősen későn érkezhet meg, az Intel azt is bejelentette, hogy rövidebb távon is rendelkeznek HPC-szerverekbe szánt termékekkel, megemlítve a nyáron bemutatott Xeon termékcsaládot, amelyek mellé akármilyen gyorsító helyezhető a PCI Express interfészeket felhasználva, nem elfeledve az elérhető HPC fabric technológiát, az Optane memóriákat, illetve az Intel saját FPGA-it.

Az Intel szerint az exascale, vagyis az 1 EFLOPS-os, azaz átszámítva az 1000 PFLOPS-os teljesítményű rendszerek még három-négy évre vannak. Addig természetesen elkészülhet egy új, a mostaninál feltehetően jobb skálázhatóságot biztosító platform.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés