Még két Atommal frissül a Medfield platform

Az Intel az idei CES-en mutatta be az okostelefonokba szánt Medfield platformot, mely jelenleg csak az Atom Z2460-as lapkával hódít, de hamarosan érkezik az Atom Z2610 is, ami a tabletpiacon kaphat szerepet. A fejlesztés azonban nem állt le, így a vállalat a Mobile World Congress alkalmával bejelentette, hogy a következő év első felében érkezik a Z2580-as és Z2000-es jelzésű Atom SoC is, melyek továbbra is a Medfield platformot képviselik, és 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek.

Hirdetés

Az Atom Z2000-es fejlesztés egy olcsó megoldás lesz. Ez a termék a Penwell SoC-ra épül, mely egy darab Saltwell architektúrára épülő processzormagot tartalmaz, ami terhelés mellett 1 GHz-es órajellel üzemel és 512 kB-os L2 gyorsítótárat használ, ám a Hyper-Threading technológia letiltásra kerül. Az IGP szerepét az Imagination Technologies PowerVR SGX 540-es fejlesztése tölti be négy darab, úgynevezett USSE motorra alapozva, a magórajel pedig 320 MHz lesz. A memóriavezérlő két darab 32 bites csatornát használ, és LPDDR2 memóriát lehet hozzá társítani. A videodekódoló és -enkódoló motorról szintén az Imagination Technologies gondoskodik rendre a VDX385-ös és a VDE285-ös egységgel. Ezek maximum 1080p-s tartalmat támogatnak.

Az Atom Z2000 mellé az Intel az XMM6265 jelzésű, saját fejlesztésű alapsávú (baseband) vezérlőt alkalmazza, továbbá a legkisebb medfieldes Atom saját referenciaterméket kap, mely kisebb lesz az Atom Z2460 esetében alkalmazottnál. Ezzel lényegében az Intel a kisebb okostelefonokat célozza meg.

A Medfield platform vázlatos felépítése
A Medfield platform vázlatos felépítése [+]

Az Atom Z2580-as termék már komolyabb megoldás lesz, hiszen új SoC-ra épül. Ebbe a lapkába két darab Saltwell architektúrára épülő processzormag kerül, melyek 512 kB-os L2 gyorsítótárat használnak, és támogatják a Hyper-Threading technológiát. A magok alapórajele 1,3 GHz lesz, míg a turbó órajel maximum 1,8 GHz. A memóriavezérlő valószínűleg nem változik, így marad két darab 32 bites csatorna, és az LPDDR2 memória támogatása. A videodekódoló és -enkódoló motorról szintén nincs információ, de valószínű, hogy a fentebb részletezett VDX385-ös és VDE285-ös egységek nem kerülnek leváltásra.

Komoly újítás éri az IGP-t, mely már az Imagination Technologies PowerVR SGX 544MP2-es fejlesztése lesz. Ez összesen nyolc darab, 533 MHz-en üzemelő, úgynevezett USSE2 motort jelent. Ez a fejlesztés gyakorlatilag megegyezik az Apple A5-ben alkalmazott PowerVR SGX 543MP2-es konfigurációval, azzal a különbséggel, hogy az Intel magasabb órajelen járatja a rendszert, illetve az 544-es alap teljesen támogatja a shader modell 3.0-t, szemben az 543-as alap korlátjaival. Ennek egyelőre túl nagy jelentősége nincs, ugyanis a Medfield platform esetében hivatalosan a 4.0-s x86-os Androidra, illetve a Tizen nevű operációs rendszerre van terméktámogatás, és mindkettő esetében az OpenGL ES API a fontos, melynél az Atomok a 2.0-s verziót kezelik. Később persze lehet, hogy a Microsoft készít egy Windows Phone operációs rendszert a termékhez, és akkor jól jöhet a DirectX 9.0c API támogatása.

Az Atom Z2580-hoz az XMM7160 LTE jelzésű alapsávú (baseband) vezérlő lesz alkalmazható. Ez a fejlesztés egyébként a felsőkategóriás okostelefonokban kaphat helyet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés