Így készíts RX 580-at az RX 480-ból

Jól demonstrálja az RX 480-580 közötti „fejlesztés” komolyságát, hogy egy BIOS-frissítés elég az áttérésre.

Hirdetés

Nem titok, hogy az RX 500-as sorozat fejlesztésével nem erőltette meg magát túlzottan az AMD, hiszen gyakorlatilag egy átnevezett, és a fejlesztett gyártástechnológiának köszönhetően jobban húzható RX 400-as sorozatot kapunk, némileg emelt órajelekkel. Ennek egyik következménye az lehet, hogy némi ügyeskedéssel és nagyobb adag szerencsével a jelenlegi RX 400-asok is 500-assá fejleszthetők, ahogy azt a techPowerUp! egyik fórumozója, TonybonJoby is demonstrálta.


[+]

Az eljárás nem volt különösebben bonyolult, a felhasználó egyszerűen letöltötte az TPU-ról egy Sapphire RX 580 Limited Edition kártya BIOS-át, majd flashelte azt saját XFX RX 480-asára. Tekintettel arra, hogy az utóbbi dual BIOS-os, még túl nagy kockázatot sem vállalt ezzel. Az eredmény egy tökéletesen működő RX 580 lett, 1411 MHz órajellel.

A megoldás stabilitásáról sokat elmond, hogy sikeresen teljesítette a Witcher 3-mal és a Furmarkkal végzett teszteket is. Ugyanakkor probléma is lesz a változtatásokkal, mivel a BIOS-okban található mikrokód fizikailag különböző lapkákhoz készült. Emiatt egy Polaris 10 GPU-t használó RX 480-as kártyára csak akkor ajánlott a Polaris 20-szal dolgozó RX 580-hoz való BIOS frissíteni, ha a felhasználó sosem használ majd egy kijelzőnél többet az adott VGA-n. Több kijelzővel ugyanis a memóriaórajelre vonatkozó váltásokba az RX 480 bele fog fagyni, mivel bizonyos felbontásokon olyan állapotra fog váltani a BIOS, amelynek a hardverben nincs kialakítva slot, és ennek fekete képernyő lesz az eredménye.

Multimédiás szinten csökken majd a videók megjelenítésének képminősége, elvégre az 500-as sorozatra más post-process beállítások vonatkoznak, de ezt a fixfunkciós blokkok hiányában nem tudja aktiválni, illetve szintén fagyással jár majd a filmnézés az egyes, nagyobb felbontású videóknál, ahol a BIOS ismét olyan órajelre vonatkozóállapotot akar beállítani, ami a slot hiányában nem tárolható el a hardverben. Emiatt az újabb lapkához készült BIOS frissítése amellett, hogy nagy szerencsével működhet csak a játékok alatt, más környezetben biztosan fagyásokhoz fog vezetni. A frissítést tehát saját felelősségre, az előbbi hátrányok tudatában érdemes csak elvégezni.

Előzmények

Hirdetés