IFA 2018: sok szempontból világelső a Kirin 980 SoC

A Huawei HiSilicon divíziójának nem spórolt ki semmit, amit mégis, az is elérhető különálló formában.

A Huawei az idei IFA-n bemutatta a HiSilicon divízió által tervezett legújabb csúcskategóriás rendszerchipjét, amely a Kirin 980 jelzést viseli. Az új SoC már a TSMC 7 nm-es FF node-ján készül, aminek hála egészen sok, 6,9 milliárd tranzisztort pakoltak bele, miközben a lapkaméret 100 mm² alatt maradt, bár azt nem árulták el, hogy mennyivel, valószínűleg nem sokkal.

A Kirin 980 64 bites, ARMv8.2-A utasítás-architektúrájú processzormagokat használ, és az ARM Big.Little koncepciójáról áttér a DynamIQ-ra. Egészen konkrétan nyolc mag került a fejlesztésbe. Ebből négy darab az ARM Cortex-A55-ös IP-re alapoz, 1,8 GHz-es órajel mellett, ezek egyenként 128 kB-os L2 gyorsítótárral rendelkeznek. Az ennél az egy fokkal gyorsabbik klaszter két darab, 1,92 GHz-en ketyegő Cortex-A76-os magokat használ, míg a leggyorsabb tömb szintén két Cortex-A76-ora épít, de már 2,6 GHz-es órajel mellett. A Cortex-A76-os magok L2 gyorsítótára 512 kB-os, továbbá van egy DSU (DynamIQ Shared Unit), ami tartalmazza az összes mag között megosztott L3 gyorsítótár, ez 4 MB kapacitást kínál.

Az IGP alapjait is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G76 személyében, amelyet MP10-es konfigurációban tálalt a Huawei, 720 MHz-es órajelen működtetve. Ez azért érdekes, mert a Kirin 970-ben MP12-es konfiguráció volt a Mali-G72-ből, de a Mali-G76 már a multiprocesszorok szintjén sokkal gyorsabb, mint az elődje, így összességében már MP10-es kiépítésben is lényeges tempóelőnyt kínál. A videók kódolását és dekódolását lehetővé tevő hardver az előző generációhoz képest nem igazán változott, gyakorlatilag ugyanúgy rendre 60 és 30 fps melletti 4K-s dekódolást, illetve kódolást kínál. Az ISP viszont megújult, a tervezők állítása szerint 46%-kal nagyobb kamerafeldolgozási sebességet tesz majd lehetővé, míg a felvétel késleltetése 33%-ot javult. Az új fejlesztés képes még a többmenetes zajszűrésre, illetve 10 bites futószalagot kínál a HDR felvételekhez. Ez a Huawei szerint jobban működik, mint a konkurens Qualcomm megoldása, amit képpel is próbáltak bizonyítani, erre majd érdemes visszatérni a független teszteknél.

A memóriavezérlő az LPDDR4X szabványt kezeli maximum 4266 MHz-es effektív órajel mellett, memóriabusz pedig továbbra is 64 bites. Ezzel 34,1 GB/s-os memória-sávszélesség érhető el, ami ultramobil szinten eléggé acélosnak mondható. Maga a SoC támogatja az UFS 2.1-es szabványt is, illetve olyan LTE modemet kapott, ami 1400 Mbps-os letöltési tempót tehet lehetővé.

A Kirin 970 leginkább emlegetett tulajdonságának számító NPU technikai értelemben ugyan nem fejlődött, de a tervezők gyakorlatilag megduplázták a számítási teljesítményt, amit lényegében úgy értek el, hogy egy helyett kettő Cambricon-1A-s részegység került a lapkába. Az órajelre vonatkozó változások miatt a Huawei 2,2-szeres előnyt mért a Kirin 970-hez képest, konkrétan a Kirin 980 megoldása nagyjából 4500 dedukciót értékel ki egy percen belül.

A Kirin 980-ban az új i8 koprocesszor biztosítja majd az olyan dolgok működését mint a szenzor hub, a légnyomásmérő, a giroszkóp, a magnetométer és a gyorsulásmérő. Ez az egység – szokás szerint – állandóan aktív, mivel rendkívül energiatakarékosan működik. Érdekes extra még a dupla frekvenciás GPS, ami a vállalat szerint tízszer pontosabb a korábbi megoldásoknál.


A képre kattintva elérhető a galéria, ami a bemutató további fotóit tartalmazza. [+]

A Huawei a Kirin 980 mellé saját Wi-Fi vezérlőmodult fejlesztett, amely a Hi1103 jelzést viseli, és támogatja az IEEE 802.11ac-s szabványt. Mindemellett a vállalat az 5G felé is kacsingat. A Balong 5000 modem ugyan nincs integrálva, viszont igény esetén kérhető, így pedig 5G-s telefont is lehet építeni az új fejlesztésre.

A Kirin 980-as rendszerchip először a Huawei Mate 20-ban lesz elérhető, méghozzá október 16-án, amiről Londonban majd lesz egy külön bemutató is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés