Hivatalosan is bemutatkozott a PureVideo

Az NVIDIA hivatalosan is útjára bocsátotta a PureVideo technológiát, amely ugyan már az NV40 bejelentésekor bemutatkozott (NV40 Video Processor néven), ám eddig – legalábbis formálisan – kihasználhatatlan maradt. A PureVideo hardveres és szoftveres megoldásokat kombinál a videóanyagok jobb minőségű és a CPU-t kevésbé terhelő megjelenítése érdekében.

Hirdetés

A videókódolás/dekódolás folyamatában a szórakoztatóelektronikai berendezések által használt algoritmusok végrehajtását itt részben a grafikus processzorra bízzák, ami – elvileg – azokkal egyező minőségű mozgóképet eredményez, akár nagy felbontású videók esetében is. A GeForce 6-os széria által biztosított szolgáltatások nagy felbontású MPEG-2 és WMV HD videók hardveres gyorsítását teszik lehetővé 720p, illetve 1080i felbontásig. A WMV HD hardveresen támogatott lejátszásához a Windows Media Player frissítésére lesz szükség, ez egyelőre nem érhető el a nagyközönség számára.

A bejövő videójelek valós idejű tömörítését a képtartalom várható változásait prognosztizáló (motion-estimation) motor segíti, amelynek köszönhetően mozgó objektumok kontúrjai sem válnak elmosódottá. A félképeket használó jelkódolási rendszerek (ilyenek a PAL és NTSC szabványú DVD-k, tévéadások) félképeit teljes képpé összefűző, ún. de-interlacing mind az egyes pixelek térbeli szomszédait, mind időbeli változásait megvizsgálja, így kerülve el a homályos, pixeles vagy nyugtalan, ugráló kép(részlet)ek létrejöttét (spatial/temporal adaptive de-interlacing). A 3:2 pull-down correction és a „bad edit” correction nevezetű, a félképek helyes összefűzésére és az egy másodperc alatt megjelenítendő teljes képek számának betartására ügyelő eljárás a GeForce 6200-es GPU-kon nem lesz elérhető, az NVIDIA egyébként is saját DVD-dekóderét ajánlja hozzá.

Ugyancsak szót érdemel még az új, szubpixeleket is számításba vevő skálázási eljárás, amely a bilineáris skálázást felváltva a kép élességét hivatott megőrizni annak kicsinyítésekor, de főleg nagyításakor. Végül különböző kijelzőkhöz, tévékészülékekhez stb. igazodik az automatikus gamma-korrekció, mely a videó túl sötét, túl világos, netán túl fakó színekkel történő visszaadását segít megelőzni.

A PureVideo technológia a GeForce 6800, 6600, az említett korlátozással a 6200 kártyákon, valamint – teljes funkcionalitásában – a GeForce Go 6800 mobil 3D-gyorsítón érhető el. A PCI Express felületű 6800 GT és Ultra, valamint az összes AGP-s 6800-as kártya esetében le kell viszont egyelőre mondani egy hiba miatt a WMV HD hardveres gyorsításáról. Az NVIDIA DVD-dekóderének 30 napos demója letölthető innen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés