Héliummal töltött, 10 TB-os merevlemezzel rukkolt elő a Seagate is

A WD-HGST WD még 2012 őszén jelentette be, hogy jól állnak a héliummal töltött merevlemezzel, ami ugyan kihívások elé állította a céget, de az elérhető célok fényében (amelyeket korábbi cikkünkben kitárgyaltunk) vállalták az ezzel járó megpróbáltatásokat. Ennek eredményeként bő egy évvel később, 2013 novemberében el is készült az első modell 6 TB-os kapacitással, ami aztán a piacra is került.

Ehhez képest a Seagate nem kevés késéssel, csak a tavalyi év végén szellőztette meg, hogy már célegyenesben van saját, héliumra épülő merevlemezük, ami az idei évre készülhet el, mintegy 12 évnyi (!) kísérletezést követően. Igaz, a most bemutatott 3,5"-es, 10 TB-os Enterprise modell nem a korábbi hírben megjelölt SMR technológiára épül, hanem a hagymányos PMR-t akalmazza, így a összesen hét, egyenként 1,43 TB-os lemezzel, valamint 14 darab fejjel dolgozik. A tárkapacitást és a PRM-t együttesen nézve a Seagate egyébként nem maradt le sokkal a WD-HGST-től, hiszen az utóbbi vállalat is csak 2015 utolsó hónapjában tudott előállni ekkora kapacitást kínáló, nem SMR-re épülő változattal – ugyanis az átlapolásos, azaz SMR eljárást használó modell már 2015 februárjában már készen volt.


[+]

A SATA 6 Gbps és SAS 12 Gbps csatolófelületen használható HDD-ről a Seagate nem sok részletet árult el. Többek között a fordulatszámra sem tértek ki, így kérdéses, hogy a nem héliumos Enterprise merevlemezekhez hasonlóan tudták-e tartani a 7200 fordulat/percet. Annyi viszont megemlítettek, hogy az MTBF 2,5 millió óra, ami félmillióval több annál, mint az Enterprise család nem héliumos tagjai (2-8 TB) esetében.

Sajnos árat sem említett a Seagate, ami egy főként adatközpontokba szánt merevlemez esetében érthető, az viszont már biztos, hogy a vállalat a szállításokat megkezdte, így a potenciális érdeklődők számára a 10 TB-os modell már elérhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés