A Google felengedi az OpenCL-t az Androidra

Megtört a jég. A Google megegyezett a gyártókkal az OpenCL telepíthetőségére vonatkozóan, legalábbis az Android operációs rendszeren mindenképp. Mint ismeretes, a vállalat ehhez a kérdéshez nagyon mostohán állt hozzá, amit még a fejlesztők is bíráltak, de sikerült egy olyan kompromisszumos megoldást kialakítani, ami egyelőre mindenkinek tetszik, a jövőről viszont tovább folynak a tárgyalások.

Hirdetés

Az egyezmény részletei nem nyilvánosak, de látható, hogy az Android 4.4-hez számos friss grafikus meghajtó készült, ami már tartalmazza az OpenCL eszközillesztőt. A változtatásra a Qualcomm, az Imagination, az ARM és a Vivante reagált, de egyelőre csak fejlesztők számára elérhető meghajtó formájában, így a hivatalos és végleges megoldás csak később érkezik. A Google tervei szerint az Android L-ben már beépítve szállítják ezt a szolgáltatást, de az Android 4.4-et használó mobil eszközökre vissza lehet portolni a támogatást, ha az érintett gyártók értékelik ezt a lehetőséget. Ez egy gyors csomagfrissítés formájában jöhet.

A Google megkötése, hogy bár a platformmal azt kezdenek a gyártók, amit akarnak, viszont OpenCL-t használó program nem kerülhet fel a Play áruházba. A beépített szolgáltatások szintjén bármi lehetséges, illetve a fentebb említett cégeknek kiemelt figyelmet kell szentelniük a WebCL-re. Elsődlegesen csak az utóbbi terület érdekli a Google-t, de ebben az irányban nagyon hisznek, és igen sok webes fejlesztést építenek majd rá, amelyek így a GPGPU erejét kihasználva futhatnak az új mobil eszközökön. A Google Play áruházat egyébként meg lehet kerülni, hiszen az Androidra telepíthetők ismeretlen forrásból is csomagok, amelyek között már lehet olyan, ami OpenCL-t használ.

A GPGPU kihasználása a Play áruházban is engedélyezett lesz, de erre még egy kicsit várni kell. A Google távlati terveiben a HSA szerepel, amellyel kiterjeszthetők a RenderScript képességei, illetve maga a HSA platform amúgy is beolvad az érkező Java 9-be, ami így a lehető legkedvezőbb opció lehet a fejlesztők számára. A Google döntésében szerepet játszott, hogy a HSA teljesen nyílt, azaz bármelyik hardvergyártó megegyező feltételek mellett támogathatja. Információink szerint a Google nem szeretne tovább foglalkozni ezzel a kérdéssel, így ha bármelyik cégnek ezek a feltételek nem tetszenek, akkor nyithatnak és fenntarthatnak egy saját áruházat saját programokkal, ahol saját szabályokat alakíthatnak ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés