Lelövi a 7 nm-es fejlesztéseit a GlobalFoundries

Az arab tulajdonban lévő bérgyártó innentől kezdve a nyereségre megy rá, és specializált node-okat tervez.

A 7 nm-es node papíron egészen jól alakult a GlobalFoundries számára, hiszen nagyjából két éve jelentették be, hogy 14 nm-ről rögtön erre a csíkszélességre ugranak. Ebben elvileg nagy segítségükre lehetett az IBM félvezetőgyártó részlegének felvásárlásával megszerzett technológiák, és az elérhetőséget is bejelentették az előző év májusában, az idei év elejére datálva a kísérleti gyártást.

Hirdetés

Az olvasó azt hihette, hogy a GlobalFoundries most végre elkapta a fonalat, összejöhet nekik egy kifejezetten jó kör, de a sors, illetve jelen esetben a befektetői kör közbeszólt. Az arab tulajdonban lévő bérgyártó friss közleménye szerint lelövi az összes 7 nm-es fejlesztését, és a jövőben specializált node-okat tervez, így elkezdik a nyereséget hajszolni a távolabbi célok helyett.

Azt tudni kell, hogy az korábban ATIC néven ügyködő Mubadala, vagyis a GlobalFoundries tulajdonosa az egész bérgyártásra egy olyan projektként tekintett, ami majd csak évek múlva lehet nyereséges. Emiatt nem is sajnálta a pénzt az előrelépésre, sokszor vakmerő üzleteket kötöttek, annak érdekében, hogy az előre kitűzött célokat sikerüljön megvalósítani. Gyakorlatilag az alapfelfogás az volt, hogy amit nem lehet megoldani pénzzel, azt megoldják még több pénzzel.

A 7 nm-es node fejlesztése viszont rendkívül költséges, nemcsak a GlobalFoundries, hanem a teljes iparág számára. A korábbi generációk ehhez képest zsebpénzből megvoltak, és a GlobalFoundries számára eleve probléma volt, hogy máig nagyjából 20 milliárd dollárt égettek el azért, hogy majd egyszer a jövőben talán nyereségesek lesznek. A 7 nm-es node ugyanakkor olyan befektetési költség, amit egy élvonalbeli, New York-i gyárral sosem lehet visszatermelni. Ergo a tulajdonosi kör olyan döntés előtt állt, hogy vagy felhúznak legalább még egy gyárat valahol, ami helyből 20 milliárd dollárt megközelítő kiadás lett volna, vagy inkább olyan területekre invesztálnak, amelyekből a GlobalFoundries hamarabb láthat profitot.

Végül az utóbbit választották, így a bérgyártó le is állította a 7 nm-es fejlesztéseit, és helyette olyan specializált node-okra fókuszál, amelyek az iparág számára szükségesek lesznek a jövőben. Az egyik ezek közül az FD-SOI eljárás, ami azért lényeges számukra, mert ezen a területen csak a Samsung tekinthető konkurensüknek, tehát jóval könnyebbnek ígérkezik a verseny. De olyan fejlesztések is napirenden vannak, mint az RF modul FinFET eljárásba való integrálása, plusz technológia a mmWave rádiókhoz. Utóbbi koncepció óriási fegyvertény lenne, mivel az RF modult manapság kifejezetten öreg node-okon gyártják, de ha a GlobalFoundries képes lenne ezt modern formába önteni, akkor az egészen új lehetőségeket nyitna meg számukra.

Végül az MRAM-ban is nagyon bíznak, amely kapcsán az Everspin a partnerük. Egyelőre 28 nm-es node-on gyártott megoldással rendelkeznek, de innen lehet ugrani FinFET-re vagy akár FD-SOI-ra is, és ezen a területen mindkettő kisebbfajta áttörésnek számítana.

A GlobalFoundries számára tehát 7 nm-es node-ok nélkül is van élet, még az is lehet, hogy hamarabb termelnek majd így profitot, mintha a csúcstechnológiákat üldöznék. Természetesen a már elérhető gyártástechnológiákat a vállalat meghagyja, ez nyilván számukra és a partnereiknek is fontos.

A bejelentéssel kapcsolatos mellékszál, hogy létrejön egy egyedi ASIC-ok tervezésével foglalkozó leányvállalat, ami teljesen a GlobalFoundries tulajdona lesz csak az anyacégtől leválasztva, a bérgyártásra vonatkozó üzletágtól teljesen függetlenítve működik. Utóbbi azért fontos, mert az új tervezőcég alapvetően segít majd az ügyfeleknek alternatív 7 nm-es, illetve később még fejlettebb opciókat találni. Ezen a ponton tehát a GlobalFoundries nem a 7 nm-es gyártást, hanem a 7 nm-es fejlesztéseket célozza, amire szintén lehet piaci igény, hiszen ezen a szinten már nem csak a gyártástechnológia biztosítása, hanem a lapka letervezése is nagy nehézség, itt viszont egy tapasztalt független tervezőcég sokat segíthet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés