Galaxy Tab blog: újdonságok a Google Mapsben

Május 25-én jelent meg a Google saját térképszoftverének legújabb verziója. Legutoljára az 5.1-es variánsról adtunk hírt, a mai bejegyzésben azt nézzük meg, mit kínál a Maps 5.5. A legfrissebb verzió egyébként szabadon letölthető az Android Marketről, a frissítéshez 1.6-os vagy újabb Androidot futtató masinára lesz szükség. Utóbbi kritériumnak a Galaxy Tab tökéletesen megfelel, a nagyobb méretű és felbontású kijelzőn pedig kellemes élmény a térképezgetés.

A legfontosabb újítások a keresőóriás saját helymegosztó szolgáltatásával, az immár a Mapsbe integrált Latitude-dal kapcsolatosak. A dolog hasonló a Foursquare-hez, itt is be tudunk checkolni, azaz bejelentkezni bizonyos helyekre, ezt másokkal is megoszthatjuk, szerkeszthetjük a profilunkat, ugyanúgy felvehetjük az ismerőseinket, csak éppen nem kapunk kitüntetéseket (badge) és pontokat a bejelentkezésekért. Az ismerőseink hollétét a térképen követhetjük nyomon, a profilképeik az aktuális pozícióra kerülnek, a program pedig egy igen komoly statisztikát készít az általunk látogatott helyekről (Location History); utóbbi nem nyilvános, csak mi tekinthetjük meg, hogy hol jártunk és ott mennyi időt töltöttünk.

További újítás, hogy bárki osztályozhatja a térképen található helyeket, így mindenki tájékozódhat az általuk elért pontszámokról. Az értékeléshez egy ötpontos skálán kell meghatároznunk, mennyire jó az adott hely, opcionálisan pedig egy rövid leírást is készíthetünk róla, valamint egy pozitívumot vagy negatívumot is kiemelhetünk; az osztályzatokat és a hozzájuk tartozó szöveges leírásokat pedig természetesen bárki elolvashatja.

A harmadik újítás sajnos kis hazánkban még nem teljesen elérhető. A metróállomások és -utak megjelenítéséréről van szó; előbbi Budapesten is jól működik, az egyes állomásoknál azt is jelzi a szoftver, hogy hova szállhatunk át az adott csomóponton. A dolog második része, a metrók útvonalának és a menetrendjének megjelenítése sajnos Magyarországon még nem működik, egyébként valami olyasmiről lenne szó, mint amit fenn a második képen lehet látni.

dr. Kind

Előzmények