Fujitsu blog: PRIMERGY alapokra épülő szuperszámítógépet kap a Hokkaidói Egyetem

A Fujitsu a Mirantis partnereként vállalta a projektet, amelynek keretében két rendszer készül.

A Fujitsu a felhőplatformokkal foglalkozó Mirantis partnereként bejelentette, hogy PRIMERGY alapokra épülő szuperszámítógépet építenek a Hokkaidói Egyetem számára, ami mellé még készül egy felhőből elérhető rendszer is.

Maga a szuperszámítógép két alrendszerre oszlik, amiből az "A" verzió 1004 darab, skálázható Intel Xeon (Skylake-SP) processzorokat használó PRIMERGY CX2550 M4-es szervert kap, míg a "B" csomag ezt 288 darab PRIMERGY CX1640 M1-gyel egészíti ki. Utóbbiban Xeon Phi megoldások lesznek, méghozzá Omni-Path architektúrával felvértezve. A konkrétan felhasznált komponensekről még nincs pontos adat, de teljesítménye 4 PFLOPS körül fog tetőzni, ami természetesen nem világverő, viszont egyetemi szinten azért egészen kellemesnek mondható.

PRIMERGY CX2550 M4
PRIMERGY CX2550 M4

A felhős rendszer alapja a PRIMERGY RX2540 M4 lesz, amely esetben a felhasznált processzor nincs meghatározva, de NVIDIA Tesla V100-akat kapnak a node-ok. Ebből 64 darab szerver kerül kiépítésre a Hokkaidói Egyetemen, illetve hét további helyen, a szigetország Kantó, Kanszai és Kjúsú régióin belül. Ez a fejlesztés használja majd a Mirantis nyílt szabványokra épülő felhőplatformját, amit kiegészít a Fujitsu HCP middleware-je.

A Fujitsu szerint a gépek várhatóan idén decemberben már üzemelni fognak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés