Fujitsu blog: megérkezett az Eternus CS8050 NAS verziója

A gyártó hetedik generációs Eternus CS8000 termékcsaládjából pont ez hiányzott, hiszen eddig a CS8050-nek csak VTL-re használható modellje volt.

Még május elején írtunk a Fujitsu Eternus CS8000 tárolóarchitektúra hetedik generációjáról, amely most kiegészült egy kifejezetten fontos modellel, méghozzá a NAS funkcionalitással rendelkező Eternus CS8050 verzióval.

Ahogy a korábbi írásunk kifejti, maga a NAS funkcionalitás a CS8200-as sorozattól jelenik meg, ami VTL-ként is használható. Utóbbi az úgynevezett virtuális szalagkönyvtár, ami a mentési szoftver felé szalagos egységként jelenti le magát, viszont belsőleg már modern (HDD-ket vagy SSD-ket használó) adattárolónak számít. A lényege ennek az, hogy az adatmentés, illetve az adatok későbbi esetleges visszaállítása így gyorsabb, és a régóta alkalmazott szoftveres háttérbe sem kell nagyon belenyúlni. A CS8200-nak viszont problémája az ára, ami miatt a közepes méretű szervezeteknek nem jelent optimális alternatívát.

Az Eternus CS8050-nek ugyanakkor eddig csak VTL verziója volt, de mostantól elérhető a CS8050 NAS modell is, ami viszont VTL-re vonatkozó támogatást nem kínál, de ezen a szinten célirányosan érdemes lefedni az igényeket. Márpedig sokszor csak egy archiválásra kigyúrt, a kategóriájához mérten megfizethető célgépre van szükség.


[+]

Az NFS (Network File System) és CIFS (Common Internet File System) NAS protokollokat támogató CS8050 NAS az S14-es hardverplatformot használja (az Eternus CS8000 termékcsalád nagyvállalati mentési és archiválási platformja), méghozzá egy kisebb, 2U méretű rackre szerelhető házban. A skálázható, RAID-védett lemezes tárolók nettó tárkapacitása 28, 42, 56 és 70 TB lehet, továbbá a fejlesztés 200 millió, tetszőleges méretű fájl befogadására képes, illetve kompatibilis a vezető archiválási szoftverszállítók megoldásaival is.

Megjegyzendő, hogy a NAS modellnél már nem különösen fontos tényező az abszolút teljesítmény. Elsődlegesen a kapacitás és a biztonság a kulcskérdés, ugyanis jellemzően olyan adatok kerülnek majd rá, amelyek már nincsenek használatban, nem fognak frissülni, így felszabadíthatók az elsődleges adatmentést végző rendszerek, ahol a teljesítmény lényegesebb szempont, viszont ezek pont a korlátozott tárkapacitással küzdenek.

Az újdonság integrált mentési funkciója lehetővé teszi az archívumok automatikus replikálását egy másik célgépre, továbbá az archivált adatok integrált snapshot-alapú másolatkészítésével teljes verziókövetés valósítható meg. Mindezek mellett a SoftWORM (Write Once Read Many) funkció úgy menti el a fájlokat, hogy az adatokat ne lehessen módosítani a meghatározott megőrzési idő alatt. Utóbbi egyrészt lehetővé teszi az archivált információk megbízható tárolását, másrészt az adatok megőrzésénél viszonylag szigorú hatósági kötelezettségeknek is eleget kell tenni.

Az Eternus CS8050 NAS elsődlegesen a középvállalatok, valamint a nagyvállalatok, helyi adatarchiválást igénylő fiókirodái számára lehet ideális. Maga a rendszer már rendelhető is a Fujitsu értékesítési csatornáin keresztül, az induló ár 53 850 euró, ami a konfiguráció függvényében változhat.

Azóta történt

Előzmények