Fujitsu blog: elemzés a tablet használatról

Az idei Fujitsu Forumon az IDC és az Intel bevonásával végzett, tabletekkel kapcsolatos elemzést is bemutattak.

Néhány évvel ezelőtt – elsősorban az iPad által hajtva – óriási robbanással törtek be a piacra a konzumer tabletek. Aztán, az újdonság varázsának eltűnésével és a piac telítődésével szépen lecsengett ez a téma, részben az okostelefonok kijelzőjének növekedése szorította a perifériára a táblákat. Vállalati fronton viszont egészen komoly sikert értek el, az IDC elemzése szerint a tabletek ma is nagyon keresett termékek. A kutatásukban megkérdezett vállalatvezetők az adattároló rendszerek, notebookok és szerverek után, a felhős megoldások és mobil appok fejlesztése előtt, a negyedik helyen jelölték meg a tableteket azzal kapcsolatban, hogy mire fogják költeni anyagi forrásaikat 2017-ben.


[+]

A tabletek bevezetésének fő mozgatórugója nem lehet más, mint az alkalmazottak termelékenységének javítása, amivel szorosan összefügg a munkahelyek gyökeres átalakulása az utóbbi években. Egyre több munkafolyamat kerül ki például az irodából és válik mobil, útközben elvégezhető tevékenységgé, ráadásul a tabletek is egyre többet tudnak, fontos részét képezik a vállalatok digitális transzformációjának. Az egészségügy és a szállítási rendszerek terén például az első számú informatikai fejlesztést jelentik.


[+]

Egy kórházban például a nagyobb kijelzős tabletek kiválóan helyettesíteni tudják a korábbi, papíralapú kórlapokat, melyek rendezése és információtartalmuk frissen tartása, szinkronizálása komoly feladatot jelent. A kórház informatikai rendszerére kötött tablettel lényegében korlátlan mennyiségű adatot elérhetünk, a puszta tárolásuk mellett a rendszerezésükben is segít, diagnosztikai alkalmazásokat futtathat akár a Fujitsu Zinrai mesterséges intelligencia platformjával támogatva. Mindemellett a készülék ellenálló a fizikai sérülésekkel szemben, és a Fujitsunak számos olyan modellje is van, ami megfelel a kórházi higiéniai követelményeknek.

Szintén sikeresek a táblagépek a biztosítással, kárfelméréssel vagy éppen banki szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekben. A terepre, ügyfélhez nem kell sérülékeny, szinkronizáláshoz digitalizálást igénylő papírlapot hordozni, tablettel könnyűszerrel helyettesíthetőek, naprakészen tarthatóak a szükséges információk. További hasznos komponens a biometrikus azonosító és a tollas beviteli rendszer, ami számos modellnél hiteles aláírásként kezelhető, ezzel hosszadalmas levélváltást vagy irodalátogatást megspórolva. A kettő az egyben, billentyűzettel kiegészített tableteket, mint amilyen a Fujitsu Stylistic R726 pedig az irodába visszaérve – akár dokkolóba helyezve – teljes értékű asztali számítógépként lehet használni.


[+]

A kisebb, jellemzően Androidot futtató tableteket elsősorban a teherszállításban használják. Segítségükkel a papíralapúnál hatékonyabban és kevesebb hibával lehet kezelni a fuvarleveleket, illetve a szállítmányok összeállítását és ellenőrzését. Az ilyen feladatra szánt tabletek jellemzően ütésállóak, a mostoha körülmények közt működésre, vaskos kesztyűben kezelésre is fel vannak készítve.

Azóta történt

Előzmények