Fujitsu blog: áttekintjük a tabletkínálatot

Legutóbb a Lifebook laptopmodellek elosztását mutattuk be a Fujitsu blogban, most a tabletekre koncentrálunk. A japán gyártó tablet termékcsaládjába sorolja nem csak klasszikus, kilapított okostelefonra hasonlító készülékeit, hanem a felcsatlakoztatható billentyűzetes modelleket, sőt a billentyűzetükkel fixen összekapcsolt, de tabletté hajtogatható megoldásokat is.

Fujitsu Lifebook kettő az egyben tablet PC-k
Fujitsu Lifebook kettő az egyben tablet PC-k

A Fujitsu legkomolyabb kettő az egyben készülékei a Lifebook családba tartoznak, ebből sejteni lehet, hogy nagyon közel állnak a Lifebook laptopokhoz. Úgynevezett tablet PC-kről van szó, melyek már több évtizede léteznek. A Fujitsu kitartott a talán legrégebbi átalakítási megoldás mellett: a kijelző alsó peremének közepén van egy csukló, ezzel a képernyő klasszikus notebookként felnyitható, de igény esetén akár kifordítva is rácsukható a billentyűzetre, így lesz belőle tablet, melyen az érintőtoll a fő beviteli eszköz.

A Lifebook tablet PC-knél is ugyanaz a megnevezési rendszer működik, mint a notebookoknál, tehát a T725 12 (egész pontosan 12,5) hüvelykes, ötödik generációs processzorral ellátott masina, a T935 pedig egy kategóriával komolyabb modell 13 (egészen pontosan 13,3) hüvelykes képernyővel és szintén Broadwell-alapú CPU-val. Ezek a gépek nem olyan vékonyak, mint a kommersz kettő az egyben tablet-notebookok, de nagyon masszívak, és temérdek vállalati extrával látták el őket, igazi munkagépek.

A Fujitsu Stylistic modelljeinél már kevésbé erős a kapcsolat a tablet és a billentyűzet között, itt a klaviatúra teljesen elválasztható a fő hardverkomponenseket tartalmazó, képernyős résztől. Jellemzően Intel processzor dolgozik bennük, vannak Core i-s és atomos modellek is, előbbiek közül a Stylistic Q775 újdonságot érdemes kiemelni. Ötödik generációs Core i7 vagy i5 processzora van, matt felületű, érintésérzékeny kijelzője Full HD felbontású, 46 wattórás akkuval kevesebb mint egy kilogrammot nyom, kapott NFC és 3G/4G modult, sőt vénaszkennerrel is felszerelhető.

Fujitsu Stylistic tabletek lecsatlakoztatható billentyűzettel és dokkolóval
Fujitsu Stylistic tabletek lecsatlakoztatható billentyűzettel és dokkolóval

A kisebb, tízhüvelykes Stylistic kettő az egyben gépeket, mint a Q555-öt Atom Z3795 processzor hajtja, kijelzőjük akár 2560x1600 pixeles is lehet, 64 bites Windows fut rajtuk, és a billentyűzet mellett további kiegészítőket is kínálnak hozzájuk. Természetesen van 3G/4G-s modell és a dokkolócsatlakozó sem hiányzik, a kis súly helyett pedig inkább a korrekt méretű akkumulátorra koncentrálnak.

Meglepő, de a Fujitsunak AMD-s tabletje is van! Az üzleti tabletek kategóriájának jelenleg egyetlen képviselője a tízhüvelykes Stylistic Q572, melynek belsejében AMD Z-60 APU dolgozik, felszerelése pedig tényleg business class szintet képvisel. Akkumulátora cserélhető, két teljes méretű USB és egy HDMI csatlakozója van, dokkolható, ellátták SmardCard- és ujjlenyomat-olvasóval, illetve digitalizáló tollal.

Por- és vízálló tableteket is kínál a Fujitsu, akár 12,5 hüvelykes méretben
Por- és vízálló tableteket is kínál a Fujitsu, akár 12,5 hüvelykes méretben

Az utolsó kategóriát a speciális, ellenálló külső burkolattal ellátott (úgynevezett rugged) tabletek jelentik a Fujitsu kínálatában. Itt található jelenleg az egyetlen ARM-alapú modell, a Stylistic M702, melynek Tegra 3 a processzora és 10,1 hüvelykes, 1920x1200 pixeles a kijelzője. Gépháza kiszereléstől függően IP55, IP57 vagy IP58 ellenállósági mutatóval bír, tehát porálló, a vizet pedig erős sugárban vagy akár egyméteres mélységig belemerítve állja. Hasonló képességekkel bír a szintén tízhüvelykes, Bay Trail platformra épülő Stylistic Q584 és a 12,5 hüvelykes, Haswell lapkát használó Stylistic Q704 is. Mind a három modell kérhető 3G/4G modemmel, és az inteles készülékek dokkolhatóak.

Azóta történt

Előzmények