Fujitsu: 200 GB-os notebook-merevlemezek két év múlva

A Fujitsu 2007 első félévében már 200 GB-os 2,5 hüvelykes merevlemezes tárolókat kíván kereskedelmi forgalomba hozni. Ezek az egységek a notebookokban jelenleg alkalmazott típusokhoz hasonlóan két lemeztányért fognak tartalmazni, ám ezek kapacitása a jelenlegi 60-ról 100 GB-ra növekszik.

Hirdetés

Az adatsűrűség növelését a Toshiba és a Hitachi kapcsán már bemutatott ún. Perpendicular Recording, vagyis merőleges adatrögzítési technológia teszi lehetővé. Ennek lényege, hogy az információt kódoló észak-dél polarizáció iránya nem párhuzamos a tányér felszínével, hanem merőleges arra, így adott területen sokkal több bit elhelyezésére nyílik mód. Míg ma a noteszgépekben használatos meghajtók 105 gigabit/négyzethüvelyk adatsűsűséget kínálnak, és nem is valószínű, hogy ez az érték 120 fölé tornázható, addig a merőleges rögzítési elven működő Fujitsu egységek már két év múlva 150 gigabit/négyzethüvelyket nyújtanak, s elvileg jóval tovább is fejleszthetők.

A technológia kulcstényezője itt már nem annyira az adathordozó réteg kialakítása lesz, hanem olyan író-olvasó fejek készítése, amelyeket nemcsak hogy igen pontosan kell pozícionálni, de arra is ügyelni kell, hogy a lemez és a fej tíz nanométer nagyságrendű távolsága erős rázkódás esetén se jelentsen az adatokat vagy a mechanikai szerkezet biztonságát veszélyeztető kockázatot.

A következő generációs technológia elsőként várhatóan a Toshiba egyes 1,8 hüvelykes meghajtóiban jelenik meg először a piacon ez év második, illetve harmadik negyedében. Még ebben az évben a Hitachi és a Seagate műhelyéből is várhatóak újfajta tárolóegységek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés